25.06.2024.

06:15

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Platiće za Sevastopolj! Cela Rusija traži najbrutalniju osvetu! Spominje se taktika Huta, Amerika će gorko zažaliti!

Detalji napada

Guverner Sevastopolja saopštio je u nedelju da su sistemi PVO delovali u gradu, a sve službe su bile u stanju pripravnosti. Nakon odbijanja raketnog napada, oboreno je pet vazdušnih ciljeva, ali su fragmenti pali u priobalno područje, ranivši više od 100 ljudi.

Kasnije je potvrđeno da je u napadu poginulo pet osoba, od kojih dvoje dece, dok je broj ranjenih porastao na više od 130 ljudi. 24. jun je proglašen danom žalosti, i otkazane su sve javne manifestacije i spustivši zastave na pola koplja.

Reakcije i mogući odgovor Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napad izvršen američkim raketama ATACMS, opremljenim kasetnim bojevim glavama, a odgovornost za napad pripisana je Vašingtonu.

"Takve akcije neće ostati bez odgovora", saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije. Glavna uprava Istražnog komiteta Rusije otvorila je krivični postupak po članu o terorističkom činu nakon napada.

Stavovi vojnih stručnjaka

Vojni dopisnici smatraju da Rusija treba da odgovori obaranjem američkih bespilotnih letelica iznad Crnog mora, kao što to rade Huti u Crvenom moru. Vojni reporter Jurij Kotenok je izjavio da se napadi na Krim mogu sprečiti sistematskim udarima na logističke objekte, vojne ciljeve, komunikacije i ključne tačke.

Ratni dopisnik Aleksandar Koc je naglasio da je vreme za uvođenje zone zabranjenog leta iznad dela Crnog mora gde američki dronovi često lete, dok novinar Aleksandar Sladkov predlaže udar na administrativne okruge Kijeva uz prethodno upozorenje kako bi se izbegle civilne žrtve.

Javnost i reakcije

Javnost u Rusiji podržava reči vojnih dopisnika, pozivajući na simetričan odgovor na napad. Nakon napada, Ukrajina je okarakterisana kao teroristička država, a očekuje se da će Rusija sazvati i hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

- Nećemo ostaviti ovo bez odgovora - izjavio je Vladimir Džabarov, prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove.

Ruski vojni eksperti naode da je napad ukrajinskih snaga na plažu u Sevastopolju je opasna eskalacija, pošto Vašington želi da započne „totalni rat“.