• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

20.06.2024

21:35

Hezbolah je sposoban da savlada izraelsku "Gvozdenu kupolu"! Vašington upozorio Tel Aviv na veliku opasnost iz Libana!

Printscreen X

Vesti

Hezbolah je sposoban da savlada izraelsku "Gvozdenu kupolu"! Vašington upozorio Tel Aviv na veliku opasnost iz Libana!

Podeli vest

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu, uključujući i mnogo hvaljeni sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", izjavila su tri američka zvaničnika za CNN.

Strahovanja, za koja su američki zvaničnici rekli da im je preneo i Izrael, da bi "Gvozdena kupola" mogla biti ranjiva na Hezbolahov ogroman arsenal raketa i dronova, samo su u porastu jer Izrael sve više nagoveštava američkim zvaničnicima da se priprema za kopneni i vazdušni upad u Liban.

Izraelski zvaničnici preneli su SAD, da planiraju da prebace resurse iz južne Gaze u severni Izrael u okviru pripreme za moguc"u ofanzivu protiv te grupe, rekli su američki zvaničnici juče za CNN.
Jedan od visokih zvaničnika američke administracije izjavio je da procenjuju da će neki od sistema "Gvozdene kupole" biti preopterećeni.

Neimenovani izraelski zvaničnik je rekao da bi to bilo verovatnije ako bi Hezbolah izveo napad velikih razmera uglavnom koristec"i precizno vođeno oružje, što bi predstavljalo izazov za odbrambeni sistem.

Hezbolah godinama skladišti preciznu vođenu municiju i projektile iz Irana, zbog čega je Izrael više puta izražavao zabrinutost.

Ranije ovog meseca, Hezbolah je objavio video snimak koji navodno prikazuje dron kako udara i oštećuje deo sistema "Gvozdene kupole" u vojnoj bazi na severu Izraela.

Izraelska štampa je prenela da se čini da je to prvi dokumentovani slučaj da je sistem uspešno pogođen. Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da nemaju saznanja o bilo kakvoj šteti pričinjenoj sistemu. 

Međutim, izraelski zvaničnici su preneli SAD, da veruju da bi "Gvozdena kupola" mogla biti ranjiva, posebno u severnom Izraelu i da su iznenađeni sofisticiranošću dosadašnjih Hezbolahovih napada, rekli su dvojica američkih zvaničnika. 

Primarna briga je Hezbolah koji koristi veliki broj precizne vođene municije i projektila, rekao je neimenovani izvor.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija