• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.06.2024

20:00

SAD ustuknule - Putin je previše opasan! Iz Poljske i Rumunije neće poletati F-16 - nova je odluka!

Shutterstock, Reuters

Vesti

SAD ustuknule - Putin je previše opasan! Iz Poljske i Rumunije neće poletati F-16 - nova je odluka!

Podeli vest

Američki lovci F-16 obećani Ukrajini biće raspoređeni na ukrajinskoj teritoriji. Ovo je saopšteno u Vašingtonu 19. juna. Ranije zapadni mediji, pozivajući se na izvore u Pentagonu, nisu isključili raspoređivanje ukrajinskih F-16 van Ukrajine, odnosno u Poljskoj ili Rumuniji. Moskva je na to rekla da će ovi aerodromi postati legitimna meta za udare. I tako su, očigledno, u SAD odlučili da ne rizikuju i ne ugrožavaju svoje saveznike.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, poznati rusofob i inicijator neuspele švajcarske konferencije pristalica rata u Ukrajini do poslednjeg Ukrajinca, saopštio je lokaciju budućeg razmeštanja F-16.

U svom intervjuu, Salivan je objasnio kako i kada Ukrajina može da upotrebi oružje koje su SAD obezbedile da udari Rusiju.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine mogu da udaraju gde god žele, a ne samo u Harkovskoj oblasti. A američki PVO sistemi mogu da obaraju ruske letelice u ruskom vazdušnom prostoru.

Ocenjujući ove izjave savetnika američkog predsednika, publicista Julija Vitjazeva ostavila je sledeći komentar: "Uopšteno govoreći, na farmi ne bi trebalo da ostane ni metar asfalta. Odnosno, Vazdušno-kosmičke snage Rusije će nastaviti da sistematski uklanjaju aerodrome u Ukrajini."

Ekspert resursa "Vojna hronika" izrazio se konkretnije po ovom pitanju: "Uzimajući u obzir činjenicu da su rakete Kh-101 (ruske krstareće rakete sa dometom od nekoliko hiljada kilometara) već opremljene kasetnim bojevim glavama, a njihov domet je dovoljan da pogodi bilo koji aerodrom na teritoriji Ukrajine, prvi poraz F-16 počinje da se oseća kao pitanje vremena, a ne verovatnoće"

Inače, ovaj kanal je predložio i tačnu lokaciju budućeg razmeštanja F-16 u Ukrajini. Njeni stručnjaci su skrenuli pažnju na projekat koji su predložile Sjedinjene Američke Države za rekonstrukciju pruge od poljsko-ukrajinske granice do vojnog aerodroma u Lavovu. U planu je modernizacija 75 km železničke pruge između Lavova i teretne stanice Mostiska II.

Štaviše, kolosek pruge treba da bude evropski (1435 mm), a ne rusko-sovjetski (1520 mm), tako da nema potrebe da se vozovi sa NATO opremom "prebacuju" na odgovarajuće parove točkova.

Foto: EPA/RONALD WITTEK

F-16

Stručnjaci su projekat objasnili time da se u blizini stanice Sknilov na periferiji Lavova nalazi veliki vojni aerodrom.

Zaključak: "Sasvim je moguće da se SAD spremaju za veliki transfer avionske opreme Ukrajini, uključujući lovce F-16. Nije isključena ni rekonstrukcija samog aerodroma."

Analitičari kanala "Dva majora" su pretpostavili mogući algoritam delovanja ukrajinskih F-16. U njihovom letu će im informacije o vazdušnoj situaciji pružati NATO avioni AWACS.

Cilj je da se iz sigurnog rastojanja, gledajući prema Rusiji na udaljenosti od 100–150 km, usmere rakete F-16 na ruske avione.

Prema strategiji NATO strateških planera, ovo bi trebalo da spreči ruske avione-nosače planiranih bombi da se približe liniji fronta više od 50 km.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija