• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.06.2024

18:19

U Nemačkoj otkriven Šolcov tajni dogovor sa SAD o Severnom toku 2! U leto 2020. pisao Trampu

Reuters

Vesti

U Nemačkoj otkriven Šolcov tajni dogovor sa SAD o Severnom toku 2! U leto 2020. pisao Trampu

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc, dok je obavljao funkciju nemačkog ministra finansija, planirao je da zaključi tajni dogovor sa Sjedinjenim Državama kako bi sprečio Vašington da uvede sankcije protiv gasovoda Severni tok 2, prenose mediji.

Kako piše Handelsblatt, pozivajući se na poverljive dokumente nemačke vlade, Šolc "ne samo da je odobrio projekat, već se i godinama aktivno zalagao za njega" i "kroz sumnjiv dogovor pokušao da spreči SAD od sankcija na gasovod", prenosi Lenta.Ru .

Napominje se da je Šolc više puta uticao na američku administraciju pod predsednikom Donaldom Trampom, "pre svega njegovog kolegu, ministra finansija Stivena Mnučina, pošto je bio odgovoran za sankcije".

List je pojasnio da je Šolc u leto 2020. godine poslao pismo Trampu sa predlogom da uloži milijardu evra iz nemačkog budžeta u izgradnju terminala za prijem tečnog prirodnog gasa u severnoj Nemačkoj. U izveštaju se navodi da je "uslov za to bilo ukidanje sankcija gasovodu".

Prema pisanju publikacije, Trampova administracija je odlučno odbacila predlog, nazvavši ga "besmislicom". U članku se takođe navodi da su se za realizaciju projekta aktivno zalagali i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i premijerka Meklenburg-Zapadne Pomeranije Manuela Švesig.

Ranije je objavljeno da je Angela Merkel, kao nemačka kancelarka, znala detalje ruskih planova za pokretanje gasovoda Severni tok 2 i promovisala njegovu izgradnju.

Osim toga, nemački mediji su pisali da su Angela Merkel i Olaf Šolc namenski podržavali izgradnju gasovoda Severni tok 2 po dnu Baltičkog mora i branili ga od kritika kako u zemlji tako i van nje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija