• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.06.2024

18:42

NATO je gurnuo svet u ponor bez povratka! Putinove reči uzdrmale planetu! Zapad kreće u direktan obračun sa Moskvom!

printscreen tv Front/EPA

Vesti

NATO je gurnuo svet u ponor bez povratka! Putinove reči uzdrmale planetu! Zapad kreće u direktan obračun sa Moskvom!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog sve oštrije ratnohuškačke retorike iz Vašingtona, navodeći kako su zapadne zemlje gurnule svet na put bez povratka.

Zapadni analitičari raspravljaju o različitim scenarijima mogućeg sukoba, dok zvaničnici otvoreno spekulišu o njegovoj verovanosti i čak raspravljaju o konkretnim vremenskim horizontima.

U nedavnom govoru, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da su akcije zapadnih vlada dovele svet „do tačke bez povratka“.

Istovremeno, javnim diskursom u Rusiji dominira uverenje da SAD i njeni saveznici prepoznaju katastrofalne rizike direktne vojne sukobe sa Moskvom i da će nastojati da je izbeglnu razloge za samoodržavanje.

Foto: EPA

 

Ovakvi sudovi se zasnivaju na pretpostavci da se Zapad, uprkos svojoj agresivnosti, u svojoj politici rukovodi racionalnom ravnotežom koristi i troškova na osnovu postojećeg odnosa snaga.

Prošlo iskustvo, međutim, nas ne ubeđuje da je blok predvođen SAD sposoban da sledi uravnotežen, proračunat kurs.

Tokom 2000-ih i 2010-ih, Zapad se više puta uplitao u vojne avanture iz kojih je tada bolno tražio izlaz.

Treba samo podsetiti na primere intervencija u Avganistanu, Iraku i Libiji.

- Naravno, u svim ovim slučajevima rizici su bili znatno manji nego u slučaju hipotetičkog rata sa Rusijom. Ali i ulozi su bili znatno manji - naveo je analitičar za Raša Tudej.

Foto: AP/Tanjug

 

Nedavno priznanje američkog predsednika Džoa Bajdena kaže: „Ako ikada dozvolimo da Ukrajina propadne, imajte na umu moje reči, videćete kako Poljska odlazi, i videćete da sve ove zemlje duž stvarne granice Rusije pregovaraju same.

Koliko je NATO sposoban za rat?

U praksi, članice NATO-a se aktivno pripremaju za vojnu konfrontaciju sa Moskvom.

Novi model snaga bloka, koji je usvojen na Samitu u Madridu 2022. godine, i regionalni planovi sačinjeni na osnovu njega, predviđaju raspoređivanje značajnih snaga od 300.000 vojnika u roku od 30 dana, pored onih koje su već stacionirane na ruskim granicama.

Foto: AP/Tanjug

 

Ovo se zasniva na aktivnom razvoju i modernizaciji kontingenata iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Poljska, koja ima isti status glavnog bastiona NATO-a koji je Bundesver uživao u drugoj polovini 20. veka, posebno se ističe u ovom pogledu.

Povećanje na 300.000 vojnika ima za cilj da njegove oružane snage postanu najveća kopnena vojska bloka među evropskim državama članicama.

Članice NATO-a otvoreno uvežbavaju borbene scenarije na potencijalnim pozorištima u istočnoj i severnoj Evropi.

Veliki naglasak se stavlja na učenje lekcija iz oružane borbe u Ukrajini.

U tom cilju se uspostavlja poseban centar u Bidgošču, u Poljskoj, kako bi se obezbedila redovna razmena iskustava između zapadnog i ukrajinskog vojnog osoblja.

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim brojni analitičari iz NATO zemalja, pogotovo u Nemačkoj, Italiji i Poljskoj ukazuju na dva problema.

Prvenstveno na neefikasnost lanca komande u samoj alijanski za šta kao primer navode bombardovanje Srbije i Crne Gore i brigu da će SAD pretvoriti celu Istočnu Evropu u ratište zarad sopstvenih interesa.

Raša Tudej je preno da je povrh svega najveća briga na Zapadu što vojske NATO članica nemaju relevantno iskustvo na bojnom polju za razliku od Rusije i da su navikle na rat sa tehnički inferiornijim protivnikom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija