25.06.2024.

09:10

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Širi se ratni pakao! Bačeno monstruozno oružje! Sve je spremno za sveopšti napad, jedinice čekaju da pređu granicu!

Intenzivna faza borbi protiv Hamasa biće uskoro završena. To ne znači da će rat biti okončan, već da će intenzivne borbe prestati - rekao je Netanjahu za Kanal 14, naglašavajući da Izrael može prihvatiti sporazum samo pod svojim uslovima.

Hezbolah je u međuvremenu objavio novi preteći video na kojem se vidi Tel Aviv iz vazduha, a na kraju snimka prikazuje grad u ruševinama.

Profesor Ašer Kaufman upozorava da su izraelske snage sada više fokusirane na borbu protiv Hezbolaha nego na sukob sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Jedinice Hezbolaha mogle bi pokušati da pređu granicu kako bi zauzele izraelsku teritoriju - rekao je Kaufman za The Sun, stručnjak sa KROC instituta za međunarodne mirovne studije.

Kaufman dodaje da su elitne izraelske snage godinama obučavane za takav scenario i spremne za odbranu.

IDF na severu već godinama trenira za mogućnost da jedinica Hezbolaha pređe granicu i zauzme naselja izraelske zajednice. Paradoksalno je da se to na kraju dogodilo na jugu - dodaje profesor.

Izrael i Hamas vode krvavi rat već skoro devet meseci, a sada postoji strah da bi sukob mogao eskalirati u direktnu konfrontaciju na severu sa Hezbolahom.

Procene su da militantna grupa ima između 30.000 i 50.000 boraca, te između 120.000 i 200.000 projektila i dronova.