• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.06.2024

07:10

Katastrofa! Makron najavio građanski rat u Francuskoj! Na ovaj dan sve može da eksplodira, situacija na ivici pucanja!

reuter/shutterstock

Vesti

Katastrofa! Makron najavio građanski rat u Francuskoj! Na ovaj dan sve može da eksplodira, situacija na ivici pucanja!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da bi pobeda krajnje levice ili ekstremne desnice na predstojećim vanrednim izborima (30. jun i 7. jul) mogla da izazove "građanski rat".

Makron je rekao da krajnje levičarska stranka Nepokorena Francuska, kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marin le Pen, sprovode politike koje "podstiču podele i tenzije među zajednicama", preneo je politico.eu.

- Odgovor desnice na nestabilnost govori o tome da se ljudi svode na njihovu religiju ili poreklo i stoga gura ljude prema građanskom ratu - rekao je Makron za podkast "Generation Do It Yourself".

On je dodao da krajnja levica, predvođena liderom Žan-Likom Melanšonom, podstiče oblik podele u svrhu izbornih kampanja "koji takođe (promoviše) građanski rat jer redukuje ljude na njihovu versku ili etničku grupu".

Pri tome se osvrnuo na optužbe da se Nepokorena Francuska pozicionira da privuče muslimanske glasače kroz kritičan stav prema ratu Izraela u Gazi.

Francuski predsednik raspisao je vanredne izbore 9. juna nakon što je njegova koalicija pretrpela poraz od Nacionalnog okupljanja na evropskim izborima. 

Rekord desnice? 

U Evropskom parlamentu objavljeno je da je najviše glasova u Francuskoj dobila krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, koja je osvojila 31,5 odsto. Na drugom mestu, ali daleko iza, nalazi se koalicija koju predvodi francuski predsednik Emanuel Makron, sa 15,2 odsto glasova, a na trećem je Socijalistička partija sa 14 odsto.

Levičarska stranka Nepokorena Francuska koju vodi Žan-Lik Melanšon dobila je 8,7 odsto, a Republikanci 7,2 odsto, pokazuju izlazne ankete.

Francuzi se sada pripremaju da glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli da dobiju rekordan broj poslanika krajnje desnice u parlamentu.

Prethodnih dana, saveznici francuskog predsednika upozorili su na rizike s kojima se Francuska suočava ako se birači okrenu ekstremnoj desnici ili levici.

Politiko dodaje da je Makron danas otišao korak dalje upozoravajući na to da "ekstremi" pojačavaju "sukobe i građanski rat".

Zašto dva kruga

Francuska će birati 577 poslanika. U prvom krugu biraju između kandidata u njihovim izbornim jedinicama, koje će predlagati različite stranke. Ukoliko u nekoj izbornoj jedinici jedan kandidat u nedjelju osvoji više od 50 odsto glasova - on će postati poslanik i tamo drugog kruga neće biti.

No, ako u izbornoj jedinici niko nema natpolovičnu većinu - a to je najčešći slučaj - onda će 7. jula tamo uslediti drugi krug.

Pritom, u drugom krugu pravo učešća imaju svi kandidati koji u prvom osvoje više od 12,5 odsto glasova. I najzad, kandidat koji u drugom krugu osvoji najviše glasova u svojoj izbornoj jedinici, postaje poslanik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak
Hronika

Oglasio se UIKS: Reagovali smo čim je osuđenik preminuo i odgovorni su suspendovani, a vodi se i disciplinski postupak

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštava da je petoro zaposlenih u KPZ u Beogradu u Padinskoj Skeli, koji su lišeni slobode zbog sumnje da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi, odmah suspendovano i udaljeno sa posla zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom posle smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića (74) 4. februara u ovom zavodu.

28.06.2024

11:49

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija