• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.06.2024

23:11

Rusi uništili lansere sa kojih su OSU napale Sevastopolj! Putin će uzeti Harkov ako Kijev nastavi napade ATACMS-ima (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Rusi uništili lansere sa kojih su OSU napale Sevastopolj! Putin će uzeti Harkov ako Kijev nastavi napade ATACMS-ima (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 852. dan.

Rusi uništili lansere sa kojih su OSU napale Sevastopolj 

Ruska vojska je pogodila lansere iz kojih su Oružane snage Ukrajine napale civile u Sevastopolju. Ovo je izvestio koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje doušnike.
„Oni pišu da su pronašli, pratili i pogodili lansere koji su juče namerno gađali civile u Sevastopolju", napisao je Lebedev u svom telegram kanalu.
Koordinator podzemlja je sugerisao da su napadi izvedeni sa različitih mesta, pošto nisu zabeleženi dolasci u samom Nikolajevu ili u blizini. Prema njegovim rečima, instalacije su verovatno uništene u nekom drugom regionu Ukrajine. Lebedev je dodao da se „lov nastavlja". Podsetimo, 23. juna Oružane snage Ukrajine izvele su terorističke napade na Sevastopolj raketama ATACMS američke proizvodnje. Usled toga su četiri osobe poginule, a 153 su povređene, od kojih su 82 hospitalizovane.

Zapad gori zbog Putinovog poteza! I Hrvati priznali veliki uspeh Rusije: Vašington je pokušao, sve je propalo...

Danska neće više obučavati ukrajinske pilote za F-16

Foto: pixabay.com

 

Danski ministar odbrane Lund Poulsen rekao je da će nakon 2024. godine program obuke ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 biti skraćen. On nije naveo razloge za ovu odluku, uz napomenu da zemlja „neće moći da nastavi pripreme".
Prema pisanju lista VG , oko 20 ukrajinskih pilota trenutno se obučava u danskoj vazduhoplovnoj bazi Skridstrup. Moraju da završe obuku do kraja 2024. godine. Danska je u martu obećala da će Ukrajini prebaciti 19 borbenih aviona F-16.
Poulsen je rekao da Danska u budućnosti namerava da doprinese obuci ukrajinskih pilota u drugim zemljama. Sada je u njihovu pripremu uključena i Rumunija, ali još nije utvrđen stepen uključenosti danskih specijalista u organizovanje obuke u ovoj državi.

Neviđeno! Azov udario na Ukrajinu! Ubio je više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski komandant!?

Ruske trupe napreduju u Razdolovki i okolinu

Na Internetu pojavili snimci ruskih jurišnih jedinica kako vijore rusku zastavu na jugoistočnoj periferiji Razdolovke, za koju su aktivna neprijateljstva počela pre oko nedelju dana. Snimak nam omogućava da govorimo o barem delimičnoj kontroli ruskih oružanih snaga nad jugoistočnom periferijom naselja.
Prema dostupnim informacijama, ruske trupe napadaju duž ulica Gruščinskog, Mira i Toločkova, krećući se ka centru sela sa jugoistoka. Mnoge zgrade u selu su uništene, dok VSU aktivno koristi bespilotne letelice za napad na prednje položaje, pokušavajući da uspori brzinu napredovanja ruskih trupa.
Na zapadu, Oružane snage Rusije vrše napade duž železničkih šina kako bi preuzele kontrolu nad ulazom u selo u rejonu železničke stanice Razdolovka.
Ranije su ruski jurišnici već izbacili ukrajinske oružane snage sa položaja u zoni železničkog prelaza, međutim, prema nekim izveštajima, nisu uspeli da se tamo zadrže. Trenutno nije moguće razjasniti kontrolnu zonu na lokaciji zbog nedostatka objektivnog kontrolnog osoblja.
Nakon što se Oružane snage Rusije približe železničkoj stanici, jedini relativno siguran put za VSU ostaje put južno od Perjejezovke, koji se koristi za dopremanje pojačanja i municije.
U slučaju ofanzivnog razvoja severno od Razdolovke, Oružane snage Rusije imaće priliku da preseku ovaj put snabdevanja, što će znatno pojednostaviti dalje oslobađanje naseljenog mesta.

Putin će uzeti Harkov ako Kijev
nastavi napade ATACMS-ima

Foto: AP/Reuters/Printskrin/Fotoilustracija

 

Analitičar Merkuris je predvideo da će ukrajinske oružane snage izgubiti Harkov u slučaju ATACMS udara duboko u Rusku Federaciju
Odgovor na upotrebu balističkih projektila ATACMS od strane ukrajinske vojske iz pravca Harkova za napade duboko u Rusku Federaciju biće zauzimanje grada od strane ruskih trupa. Ovu prognozu izneo je britanski analitičar Aleksandar Merkuris.
- Ovo će primorati Ruse da napreduju još dalje nego što su prvobitno planirali, pošalju više trupa u to područje i, nakon što odbiju ukrajinske napade, pređu u ofanzivu i možda zauzmu Harkov - upozorio je stručnjak na svom blogu na Jutjubu .
Merkuris smatra da čak i ako ukrajinske oružane snage, uz dozvolu Sjedinjenih Država, odluče da izvrše napade duboko na rusku teritoriju raketama ATACMS, HIMARS MLRS će morati da budu postavljene veoma blizu granice, gde će biti vrlo brzo uništena. S tim u vezi, analitičar je primetio da, vojno, Ukrajina takvim korakom ne bi dobila ništa, već bi samo pogoršala situaciju ne samo na bojnom polju, već i u odnosima Vašingtona sa Moskvom.

Kreće! Šokantna odluka Zapada protiv Rusije! Ovo će imati nesagledive posledice, odgovor Moskve će biti žestok!

Mađari jasni, slanje vojnih instruktora EU u Ukrajinu je crvena linija

Mađarski ministar spoljnih poslova Petr Sijarto rekao je da slanje vojnih instruktora iz zemalja EU u Ukrajinu prelazi „crvenu liniju". Prema njegovim rečima, Mađarska „protiv toga protestuje na sve raspoložive načine", jer takva odluka eskalira sukob. Reči ministra prenosi mađarski list Magiar Nemzet .
„Ovo je jasna „crvena linija". Nikada nije bilo ovako besramnog kršenja ili nepoštovanja panevropskih pravila. Osim toga, oni koji u potpunosti promovišu procedure vladavine prava i govore o pretnji demokratskim vrednostima krše evropska pravila", rekao je gospodin Sijarto, obraćajući se novinarima u Luksemburgu.
Rasprava o mogućem slanju evropskog kontingenta na teritoriju Ukrajine počela je u februaru izjavom francuskog predsednika Emanuela Makrona. Tada je rekao da dozvoljava takvu mogućnost u slučaju zahteva iz Kijeva. Poljska je takođe dozvolila slanje svojih trupa, a baltičke zemlje su javile da su spremne da pošalju vojno osoblje u slučaju moćnog prodora ruske vojske na front.
Vlasti nekih zemalja članica NATO-a i rukovodstvo alijanse su više puta izveštavali da nema planova za slanje trupa u Ukrajinu. Konkretno, zvaničnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Nemačke i Italije najavili su odbijanje da pošalju svoje trupe u zonu borbenih dejstava.

Američka ambasadorka na ribanju kod Lavrova! Rečeno joj je da Vašington čeka odmazda za napad na Sevastopolj!

Brisel sumnja da je Sevastopolj gađan ATACMS-ima

Predstavnik spoljnopolitičke službe Evropske unije Peter Stano odgovorio je na zahtev TASS-a za komentar u vezi sa napadom na Sevastopolj projektilima ATACMS, u kojem su poginule 4 osobe, a povređeno je više od 150. Iz izveštaja agencije proizilazi da su se evropske vlasti upoznale sa zvaničnim izjavama ruskih službi o napadu i smatraju da njihove informacije „nisu vredne poverenja".
TASS ne daje ceo tekst odgovora. Kako piše agencija, Peter Stano je rekao da su izjave ruskih vlasti o akcijama Ukrajine i njihovim posledicama „približne nuli pouzdanosti". TASS je takođe ukazao da je sličan zahtev uputio i NATO-u.
Sevastopolj je napalo pet američkih projektila ATACMS sa kasetnim bojevim glavama. Sistemi protivvazdušne odbrane uspeli su da presretnu četiri rakete, peta je imala fragmentaciju bojeve glave iznad plaže u Sevastopolju. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da rakete ATACMS kontrolišu američki specijalisti na osnovu američkih satelitskih izviđačkih podataka. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sjedinjene Države snose „jednaku odgovornost kao i kijevski režim" za napad.

Zelenski smenjuje komandante

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da smenjuje komandanta združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Jurija Sodolja.
Na njegovo mesto biće postavljen brigadni general Andrej Gnatov.

Stoltenberg: Vojna pomoć NATO
ne znači Alijansu stranom u sukobu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon terorističkog napada u Sevastopolju izjavio da vojna pomoć NATO-a Kijevu ne čini Alijansu stranom u sukobu.
-Naša podrška ne čini Alijansu stranom u sukobu, njen zadatak je da obezbedi da Ukrajina može da ostvari svoje pravo na samoodbranu, rekao je Stoltenberg u zajedničkoj izjavi za štampu u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Stoltenberg je dodao da NATO na samitu u Vašingtonu 9-11. jula namerava da usaglasi jačanje pomoći Ukrajini.
-Takođe sam predložio da se usvoje dugoročne finansijske obaveze za pomoć Kijevu, dodao je on.
Stoltenberg je takođe rekao da očekuje da će saveznici pristati da učestvuju u koaliciji za obuku ukrajinske vojske.

Svet nikad bliže katastrofi?! Mediji i eksperti na Zapadu neće da ćute, udar ATACMS-ima po Sevastopolju je objava rata!

Pariz dao dozvolu za gađanje Rusije raketama SCALP

Pariz je dao zeleno svetlo za napade raketama Storm šedou/SCALP na ruske aerodrome u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti javio je BBC pozivajući se na izvore i vojne avijacije.
Francuke vlasti nisu se oglasile ovim povodom. Do sada je Pariz poslao Kijevbu više od 130 raketa SCALP koje imaju domet od 250 km.

Ukrajinci objavili video lansiranja ATACMS na Krim

Ukrajinske trupe napale su Sevastopolj taktičkim raketama dugog dometa ATACMS američke proizvodnje opremljenim kasetnom municijom. Ruski PVO sistemi pogodili su četiri projektila, a bojeva glava još jedne je detonirala na nebu iznad grada i plaže.
Uveče su Oružane snage Ukrajine ponovile lansiranje raketa ATACMS u pravcu Krima. Američke granate presretnute su u oblasti Jevpatorije.Snimak lansiranja osam projektila iz lansera M270B preko teritorije Krima objavili su ukrajinski resursi.

Baltička flota na manevrima

Foto: Russian Tanjug/Defense Ministry Press Service via AP

 

Raketni čamac Baltičke flote Rusije „Dimitrovgrad" izveo je vojnu vežbu raketnih lansiranja na odred brodova simuliranog neprijatelja, saopštila je pres-služba Baltičke flote.
-Na pomorskim poligonima Baltičke flote posada raketnog čamca 'Dimitrovgrad' izvela je elektronska lansiranja raketa na ciljeve koji su simulirali odred ratnih brodova uslovnog neprijatelja. Ispaljivanje raketa izvedeno je raketnim sistemom Moskit. Svi naznačeni ciljevi su uspešno pogođeni, navodi se u saopštenju.

Lečenje nakon napada na Sevastopolj

Na lečenje u vodeće moskovske bolnice iz Sevastopolja će biti prebačeno 14 pacijenata, među kojima šestoro dece, saopštila je zamenica gradonačelnika Moskve za socijalni razvoj Anastasija Rakova.

Neviđeno! Azov udario na Ukrajinu! Ubio je više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski komandant!?

Šta to radi čamac "Dimitrovgrad"?!

Raketni čamac Baltičke flote Rusije „Dimitrovgrad“ izveo je vojnu vežbu raketnih lansiranja na odred brodova simuliranog neprijatelja, saopštila je pres-služba Baltičke flote.

- Na pomorskim poligonima Baltičke flote posada raketnog čamca 'Dimitrovgrad' izvela je elektronska lansiranja raketa na ciljeve koji su simulirali odred ratnih brodova uslovnog neprijatelja. Ispaljivanje raketa izvedeno je raketnim sistemom Moskit. Svi naznačeni ciljevi su uspešno pogođeni - navodi se u saopštenju.
 

 

Trese se Vašington! Ambasador Rusije grmi: Amerika će odgovarati za ovaj stravičan napad!

 

Vanredna situaciaj u Sevastopolju

U Sevastopolju, nakon nedeljnog napada, uvedena je regionalna vanredna situaciau, navodi se na sajtu gradske vlade.

„Uvesti vanredno stanje na teritoriji grada Sevastopolja od 23. juna 2024. godine do daljnjeg“, navodi se u dokumentu.

Objašnjava se da je ovaj režim uveden u vezi sa posledicama granatiranja, kada je život izgubilo četvoro ljudi, a više od 100 povređeno.

 

Šta to pokušavaju u Rusiji?! Udar terorista ima samo jedan cilj: Cela država na nogama, ovo se ne sme dozvoliti!

 

Postignut dogovor o ruskoj imovini

Države-članice EU postigle su dogovor da se profit od zamrznute imovine Rusije koristi za vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je belgijski ministar spoljnih poslova Aja Labib po dolasku na sastanak Saveta EU.

- Dogovor je postignut. Uspeli smo da osiguramo ovu proceduru dovoljnim garancijama za oslobađanje profita od imovine - rekla je ona.
 

(VIDEO) Masakr stranih plaćenika! Brutalan udar Rusije u Odesi! Pogođeno skladište NATO raketa, razorna detonacija zatresla grad!

 

EU napravila mehanizam za zaobilaženje veta Mađarske

EU je napravila mehanizam za zaobilaženje veta Mađarske koji se tiče kupovine oružja ruskim novcem, zamrznutim na Zapadu, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Prema pisanju lista, ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o ovoj šemi na sastanku 24. juna.

 

 

(FOTO) Šok! MMA borac terorista iz Rusije! Objavljena uznemirujuća fotografija, likvidirale ga snage bezbednosti!

 

Oboreno 96 ukrajinskih dronova

Tokom protekle nedelje iznad DNR je oboreno 96 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštila je Upravu FSB za region.

Dronovi su presretnuti iznad Donjecka, Makejevke, Avdejevke i Jasinovate.
 

 

Putin priredio novi šok Zapadu! Ruske trupe ulaze u ovu zemlju: Dugo su krili namere, sada je sve izašlo na videlo!

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Na Dan Svete Trojice, ukrajinske formacije izvršile su udare na poluostrvo Krim. U napadu kasetnom municijom na plažu u Sevastopolju, poginulo je pet osoba, dok je više od 150 povređeno. Uveče su ukrajinske oružane snage napale i grad Jevpatoriju.

Ruske trupe su izvodile operacije u oblastima Žitomir, Ternopolj, Kijev, Dnjepropetrovsk i Harkov. Prema pristiglim informacijama, ciljevi napada bili su aerodrom Vasilkov i objekti energetske infrastrukture.

Na harkovskom pravcu, Ukrajina ne prestaje sa napadima na sektoru Lipci – Glubokoje. Tokom dana, ukrajinske formacije su napravile niz pokušaja napredovanja, ali su svi završili povlačenjem i gubicima.

Na avdejevskom pravcu, borbe se nastavljaju u Sokolu i velikom utvrđenom području severno od njega. Postoje izveštaji sa ukrajinske strane o gubitku uporišta, ali to može biti provokacija sa ciljem da se kasnije "povrati kontrola".

Na vremjevskom pravcu, ruske jedinice vode žestoke borbe u Urožajnom, gde su uspele da delimično napreduju. Sa druge strane, neprijatelj pokušava da izvede kontra-napad iz Makarovke, ali bez uspeha.

 

 

(VIDEO) Horor u Rusiji! Objavljene nove stravične vesti! Veliki broj mrvtih policajaca nakon žestokog okršaja sa teroristima!

 

Raste broj ranjenih

Broj ranjenih u napadu ukrajinskih snaga na Sevastopolj porastao je na 151, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

Razvožajev je saopštio da su u ukrajinskom napadu na grad poginule četiri osobe, među kojima je dvoje dece.

 

Gori Ukrajina! Pljušte optužbe na sve strane, ovaj čovek je kriv za sve! Nakon istorijskog neuspeha nastao neviđen haos!

 

Grosi: Zaustavite napade na Energodar

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je na zaustavljanje napada na Energodar, rekavši da je neprihvatljiva upotreba dronova protiv Zaporoške nuklearne elektrane i okoline.

- Ovo mora da prestane. Upotreba dronova protiv stanice i njene okoline postaje sve češća. To je potpuno neprihvatljivo i u suprotnosti je sa osnovnim principima bezbednosti i konkretnim principima koji su jednoglasno usvojeni - navodi se u Grosijevom saopštenju objavljenom na zvaničnom portalu IAEA.

U petak uveče ukrajinske oružane snage izvele su napad dronom na jedinu podstanicu koja snabdeva Energodar – „Raduga“, a u napadu je oštećen transformator. Glavni deo grada ostao je bez struje i vode. Posledice napada otklonjene su u subotu posle podne. Pre toga su Oružane snage Ukrajine dronovima potpuno uništile postanicu „Luč“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija