28.06.2024.

23:59

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Šamarčina! Mađari uništili Zelenskog! Ovo nije smeo da kaže, odmah usledila reakcija: To je nemoguće, utopija..

Savetu Evropske unije na ministarskom nivou je u petak odobreno otpočinjanje pregovora 25. juna u Luksemburgu o pridruživanju Ukrajine i Moldavije, saopštilo je belgijsko predsedništvo u EU.

- Nemački kancelar Olaf Šolc je jasno dao do znanja da će Ukrajina morati da prođe kroz sve faze, što znači mnogo godina. Predstava Zelenskog da će Ukrajina postati članica EU za nekoliko meseci je utopija - rekao je Nogradi.

Analitičar je naveo da je Ukrajina obećala da će ispuniti sve zahteve Mađarske u vezi sa pravima mađarske nacionalne manjine u Zakarpatskoj oblasti, te da Budimpešta verovatno neće blokirati početak pregovora sa Kijevom o pridruživanju u ovoj fazi.

- Da li će Ukrajina ispuniti svoja obećanja ili ne, videće se za nekoliko meseci. Po mom mišljenju, niko trenutno neće blokirati prijem Ukrajine u EU, jer će pregovori trajati toliko dugo da će veto moći biti uložen kasnije - to je proces koji će trajati četiri, šest, možda i osam godina. Sada je nemoguće reći kada će biti završen - zaključio je Nogradi.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da su svi uslovi Budimpešte o vraćanju prava zakarpatskim Mađarima ušli u nacrt dokumenta koji sadrži pregovarački okvir za pridruživanje Ukrajine EU. U februaru je naglasio da će sledeća faza pregovora o pridruživanju Ukrajine EU biti uspostavljanje pregovaračkog okvira, koji moraju jednoglasno prihvatiti sve zemlje članice, a za Budimpeštu je od suštinskog značaja pitanje vraćanja prava zakarpatskim Mađarima na nivo iz 2015. godine.