26.06.2024.

15:41

Foto: Shutterstock

Planeta

Nije Rusija! Ova zemlja će zadati snažan udar NATO i Ukrajini! Drama u Evropi, svi čekaju veliki rasplet u julu, ko god pobedi...

"U najboljem slučaju, to će dovesti do konfuzije kako za saveznike, tako i za Francuze. U najgorem slučaju, ozbiljno će narušiti diplomatski autoritet Francuske u inostranstvu i oslabiti sam NATO", navodi se u članku.

"Nacionalna unija" na čelu sa Marin Le Pen oštro se protivi članstvu Ukrajine u NATO-u i EU.

Potencijalni premijer Žordan Bardela isključio je slanje vojnika i isporuku raketa Kijevu koje bi mogle dosegnuti teritoriju Rusije, obrazlažući to željom da se izbegne treći svetski rat.

Levičarski savez "Novog narodnog fronta" aktivno podržava Ukrajinu, ali potpuno isključuje daljnje članstvo Francuske u NATO-u. Žan-Lik Melanšon, čija partija dominira u "Novom narodnom frontu," pozvao je Francusku da napusti NATO, nazivajući ga "beskorisnom organizacijom," piše The Economist.

Na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna, desničarska partija "Nacionalna unija" osvojila je više nego dvostruko više glasova od koalicije predsednika Makrona, dobivši 31,36% glasova. Nakon toga, Makron je raspustio Nacionalnu skupštinu, donji dom francuskog parlamenta, i najavio vanredne parlamentarne izbore u dva kruga, 30. juna i 7. jula. Prema anketama, više od trećine Francuza spremno je da glasa za "Nacionalnu uniju", dok predsednička koalicija može očekivati manje od 20% glasova.

Bivši premijer Francuske Eduar Filip, lider centrističke partije "Horizonti", koja je deo predsedničke koalicije u parlamentu, ranije je izjavio da je Makron "ubio predsedničku većinu" raspuštanjem parlamenta. Po njegovom mišljenju, Makron, koji nije uspeo da osvoji apsolutnu većinu na izborima 2022. godine, dobiće još manje mesta nakon novog glasanja.

Makron je više puta izjavio da neće napustiti mesto predsednika, "bez obzira na rezultate izbora".