• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.06.2024

11:40

(VIDEO) Kako će Rusi reagovati?! Amerika tajno dostavila Ukrajini novo oružje! Spušta se padobranom, odmah spremno za borbu!

Youtube printscreeen

Vesti

(VIDEO) Kako će Rusi reagovati?! Amerika tajno dostavila Ukrajini novo oružje! Spušta se padobranom, odmah spremno za borbu!

Podeli vest

Majk Evans, direktor programa za 2-CT "Hawkeye" 105mm samohodnu haubicu, izjavio je da je jedan od ovih sistema tajno dostavljen Oružanim snagama Ukrajine radi operativnog testiranja na bojnom polju u aprilu ove godine.

Vojni informativni portal "Defence Blog" izvestio je u nedelju, 23. juna, da je haubica, koja je montirana na američko visoko-mobilno višenamensko vozilo M1152A1 (HMMWV), prvi put isporučena američkoj vojsci na testiranje 2021. godine. Prvi put je prikazana na Međunarodnoj izložbi i konferenciji odbrane (IDEX) u Abu Dabiju u februaru 2019. godine.

Minijaturna, ali moćna vatrena snaga

2-CT je modifikacija američke M20 haubice kalibra 105mm. Koristi inovativni hidraulični sistem podrške koji smanjuje uobičajeni trzaj oružja do 70 procenata, što omogućava montiranje na ravni deo vozila HMMWV. Dizajnirana je kao lagana alternativa sa većim sposobnostima od minobacača kalibra 120mm.

Ovaj sistem je namenjen kao samohodna haubica po pristupačnoj ceni za izvoz, ali je privukao interesovanje američke vojske kao artiljerijski sistem pogodan za ekspedicione snage i druge visoko-mobilne lake pešadijske jedinice kao što su vazdušno-desantne jedinice. Za njih je privlačna zbog svoje mobilnosti i sposobnosti za brzo izvođenje visokih stopa paljbe, a ne zbog snage ili dometa paljbe.

CT-2 se lako može transportovati helikopterima ili transportnim avionima i pogodna je za desant padobranom. Artiljerijski sistem "Hawkeye" zahteva vrlo malo pripreme i borbeno je spreman gotovo odmah nakon raspoređivanja.

Prednost samohodne artiljerije u odnosu na vučne haubice je više nego dokazana tokom rata u Ukrajini, jer artiljerijski radari i dronovi mogu rezultirati njihovim uništenjem ako se ne kreću dovoljno brzo.

Montiranje haubice na šasiju HMMWV omogućava brzo raspoređivanje i povlačenje sa pozicija za paljbu, uz razumnu sposobnost kretanja van puteva i po različitim terenima.

Iako nije toliko destruktivna kao haubica kalibra 155mm, haubica kalibra 105mm može podržati pešadiju sa distance koja je izvan dometa neprijateljskih minobacača i uporediva je sa ruskim samohodnim i vučenim sistemima kalibra 122mm.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija