27.06.2024.

14:10

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Oglasila se Moskva! Rusija otkrila pravu pozadinu puča u Boliviji! "Ovo dovodi do tragičnih posledica..."

Kako se u saopštenju ističe, strano mešanje je više puta dovelo do tragičnih posledica po brojne zemlje i narode, uključujući i one u regionu Latinske Amerike.

- Izražavamo svoju punu, nepokolebljivu podršku Vladi predsednika Luisa Arsea - poručili su iz ruskog Ministarstva u vezi sa akcijama grupe vojnika predvođene komandantom Oružanih snaga generalom Huanom Hoseom Zunjigom koja je juče zauzela centralni gradski trg i ušla u predsedničku palatu.

Neprihvatljivo je da situacija izlazi iz ustavnog okvira, bilo kakve unutrašnje političke nesuglasice se moraju rešavati političkim putem, poručili su iz Moskve.

"Pozivamo sve konstruktivne političke snage i strukture u Boliviji da se udruže kako bi se bolivijsko društvo ujedinilo i kako bi se obezbedila stabilnost i suverenitet višenacionalne države", navodi se u saopštenju.

Bolivijski zvaničnici poručili su juče da je u toku državni udar protiv levičarske administracije Luisa Arsea. Bivši predsednik Evo Morales pozvao je pristalice da izađu na ulice i blokiraju puteve kako bi se suprotstavili pokušaju puča.

Vojnici su upali u predsedničku palatu i blokirali centralni trg glavnog grada La Paza.

Nakon što nisu dobili podršku policije i naroda, trojica vojnih lidera su privedena.

Uhapšeni su general Zunjiga, general vazduhoplovstva Marselo Havijer Segara i viceadmiral Huan Arnes Salvador.