27.06.2024.

13:10

Foto: Informer

Planeta

Neverovatne vesti iz SAD! Zelenski, gde je sve nestalo?! Velika afera trese Ameriku i Ukrajinu, ovo nije smelo da se dogodi!

"Oružje vredno 62 miliona dolara trebalo je da bude podvrgnuto kontroli krajnje upotrebe, ali problemi sa izveštavanjem i praćenjem između američkih i ukrajinskih snaga doveli su do nedostatka informacija o tome koje je opreme mogla biti uništena, izgubljena ili preusmerena do novembra 2023. godine", navodi se u izveštaju.

Izveštaj takođe ističe da nedostatak informacija o gubicima opreme povećava rizik da oružje predato Ukrajini prestane da bude pod kontrolom Pentagona.

Prema navodima Dejli kolera, Evropska komanda Oružanih snaga SAD nije dobijala sistematske i detaljne izveštaje o gubicima opreme OSU, iako su takvi izveštaji predviđeni postojećim standardima i procedurama.

"Vreme koje je proteklo od trenutka prvobitnog gubitka vojne opreme do dostavljanja konačnog izveštaja o gubitku iznosilo je 301 dan, dok se zahtevima predviđa dostavljanje izveštaja u roku od približno 30 dana", naglašava Daily Caller.

Štaviše, američke snage nisu sprovele adekvatnu analizu dobijenih podataka o gubicima kako bi se utvrdilo da li je oružje dospelo u ruke ruskih snaga.

Rusija smatra da isporuke naoružanja Ukrajini ometaju rešavanje sukoba, direktno uključuju zemlje NATO-a u konflikt i predstavljaju "igranje vatrom". Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, izjavio je da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, ne samo isporukom oružja, već i obukom kadrova na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja. U Kremlju su istakli da zapadno naoružavanje Ukrajine ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.