27.06.2024.

18:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Ode Evropa u istoriju! Šokantne vesti stigle iz SAD! Konačna propast na vidiku, nastupaju ogromne globalne promene!

Ova situacija izaziva zabrinutost da kontinent neće moći da se nosi s konkurencijom iz Amerike i Azije.

- Premali smo - izjavio je Enriko Leta, bivši italijanski premijer, koji je nedavno govorio o budućnosti jedinstvenog tržišta EU.

Među razlozima za ono što se već naziva "krizom konkurentnosti" su višak propisa u Evropskoj uniji i premala moć rukovodstva EU u Briselu. Pored toga, evropska finansijska tržišta su previše fragmentirana, javne i privatne investicije su nedovoljne, a kompanije su premale da bi se takmičile na globalnom nivou.

Jeftina energija iz Rusije, jeftin izvoz iz Kine i apsolutna zavisnost od vojne zaštite Sjedinjenih Država više se ne mogu uzimati zdravo za gotovo.

Istovremeno, Peking i Vašington ulažu stotine milijardi dolara u razvoj industrija kao što su poluprovodnici, alternativna energija i električna vozila. Pored toga, oni takođe podrivaju globalni režim slobodne trgovine.

Evropa je već preduzela neke korake kako bi sustigla konkurenciju. Međutim, napori Brisela blede u poređenju sa resursima koje koriste Sjedinjene Države i Kina, navodi se u članku.

Ova situacija naglašava potrebu za jačom i koherentnijom strategijom EU kako bi se održala konkurentnost na globalnom tržištu.