• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.06.2024

11:11

Drecun povodom bilateralnih sastanaka u Briselu: Očigledno da Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd!

Aleksandar Jovanović Cile

Politika

Drecun povodom bilateralnih sastanaka u Briselu: Očigledno da Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd!

Podeli vest

Narodni poslanik Milovan Drecun izjavio je danas, povodom bilateralnih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom u Briselu, da je očigledno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti koristi dijalog kako bi vršio pritisak na Beograd da de fakto prizna lažnu državu Kosovo, bez ikakve spremnosti da se postigne bilo kakav kompromis i da se reše problemi.

On je dodao da je Kurtijeva predizborna taktika da pokaže čvrstinu i nepopustljivost u odnosu prema Beogradu, kako bi mogao da kaže svojim biračima da je realizovao ono što je rekao kada je dolazio na vlast da neće formirati Zajednicu srpskih oština (ZSO) i da se pohvali da je integrisao sever Kosova u lažnu državu Kosovo.

- Njegovi politički ciljevi s jedne strane da dobije od Beograda ono što ne može da dobije, a to je de fakto priznanje o prvoj fazi, i izbori na kojima želi da se izbori za novi mandat su ti koji uslovljavaju njegovo ponašanje u dijalogu - rekao je Drecun za Tanjug.

 Prema njegovim rečima problem je ponašanje zapadnog dela međunarodne zajednice, na čelu sa EU i SAD, zato što ne vrše nikakav ozbiljniji pritisak da Kurtija nateraju da počne politički racionalno da se ponaša. Drecun dodaje i da je, sudeći po izjavi Borelja da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, da je Kurti tražio da se formalizuje francusko-nemački predlog sporazuma potpisom i da se povuče pismo koje je tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić poslala u EU, kojim je rekla da Beograd neće da prihvati dve ključne tačke francusko-nemačkog predloga sporazuma i da može da se razgovara o drugim pitanjima, ali ne o de fakto priznanju i članstvu Kosova u UN.

On smatra da to već pokazuje da Kurti želi samo da iskoristi dijalog i francusko-nemački predlog sporazuma da bi dobio de fakto priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama, istakavši da je interesantno što Kurti uopšte ne govori o članstvu u UN, već govori o tome da je politički cilj Prištine članstvo tzv. Kosova u EU a da im je NATO "sudbina".

Prema Drecunovim rečima, Kurtiju dijalog služi samo da bi ojačao veoma slab međunarodni kapacitet tzv. Kosova i da bi mogao da dovrši posao koji je započeo na severu, jer je njemu sever Kosova bio prioritetan za zaokruži granice tzv. Kosova.

- Kada se govori o ovom sastanku, meni nije jasno kakve je pripreme obavio Lajčak, o čemu je on to razgovarao u Prištini. Taj sastanak mora dobro da se pripremi, ne može sada Borelj odjednom da kaže 'Priština nije bila spremna', valjda ste pre sastanka znali da li su spremni ili nisu. Šta ste radili kada ste ga pripremali ili ste ga pro forme sazvali samo da kažete 'mi hoćemo da radimo dalje na implementaciji francusko-nemačkog predloga sporazuma - izjavio je on.

Drecun je ocenio da nema nikakve dileme da su interesi EU i Prištine sada podudarni u jednom, a to je da i jedni i drugi traže da se u potpunosti implementira francusko-nemački predlog sporazuma. Kako je naveo, Priština prvenstveno cilja na dve tačke koje su za Srbiju neprihvatljive, EU takođe želi da se u potpunosti implementira uključujući i ove dve tačke, dok je interes Beograda da se zaštiti srpski narod na KiM i da se spreči njegovo potpuno proterivanje što, napominje on, može da se uradi samo formiranje ZSO.

- Ciljevi su prilično različiti i mislim da će u narednom periodu Brisel insistirati, i da će to Prištini odgovarati, da se krene u implementaciju francusko-nemačkog predloga sporazuma s tim što je za nas krajnje neprihvatljivo da umesto ZSO koje treba da bude prioritetno pitanje, da se na prvom mestu sada stavlja francusko-nemački predlog sporazuma koji kao prioritetno pitanje zapravo vidi de fakto priznanje lažne države Kosovo - poručio je Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mlakar

pre 2 dana

Kurti je došao tamo onako bahato, očekuje samo poklone, na to ga navikli zapadni roditelji. Kada nije dobio besan se vratio u Prištinu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija