27.06.2024.

16:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

(MAPA) Šokantan zahtev Orbana! Ukrajina u čudu, Budimpešta čeka odgovor: Ovo moraju da urade...

Ključni problem je određivanje područja sa posebnim garancijama za prava Mađara. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, udeo Mađara u Zakarpatskoj oblasti je preko 10%.

Lista zahteva koju je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto predao Ukrajini u januaru 2024. godine, traži ukidanje zakonskih promena koje je Ukrajina uvela nakon 2014. godine. Mađarski zvaničnici tvrde da je Ukrajina smanjila prava manjina, što je zabranjeno Ustavom Ukrajine i međunarodnim normama.

Informer

 

Jedan od najproblematičnijih zahteva odnosi se na političko predstavljanje mađarske manjine. Orban je želeo da Ukrajini nametne sistem sličan onom u Mađarskoj, gde nacionalne manjine imaju zakonski zagarantovanu zastupljenost u parlamentu.

Za sprovođenje ovog zakona potrebno je promeniti deo Ustava što zahteva sveukrajinski referendum, što je trenutno nemoguće zbog vanrednog stanja.

Budimpešta traži i ukidanje zahteva da svi izabrani zvaničnici znaju državni jezik. Najteže je bilo odrediti mesta sa posebnim garancijama prava Mađara. Mađarska zahteva da se sva naselja u Zakarpatskoj oblasti automatski priznaju kao "tradicionalna mađarska", čak i ona gde Mađari nikada nisu živeli.

"Postoji kategoričan zahtev da se koristi samo popis iz 2001. godine, od tada se broj Mađara u Zakarpatskoj oblasti prepolovio zbog Orbanove distribucije mađarskih pasoša", piše Evropska Pravda.