Autor: Informer.rs

27.06.2024.

18:24

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

Došao da leči Palestince završio kao terorista! Izrael negira da je lekar bio žrtva!

Izraelska vojska je saopštila da je lekar iz organizacije Lekari bez granica MSF, ubijen u vazdušnom napadu u utorak na grad Gaza, zapravo „terorista“ koji radi za Palestinski islamski džihad.

Fadi Al-Vadija je više od 15 godina služio kao operativac te militantne grupe i pomagao je u izgradnji raketa korišćenih protiv izraelskih gradova, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga IDF Avičaj Adri.

On je dodao da je Al-Vadija bio „stručnjak u oblasti elektronike i hemije“ oružane grupe.

Informer

 

Izraelska vojska je u sredu objavila fotografiju na kojoj se navodno vidi Al-Vadija u uniformi palestinskog islamskog džihada.

- Fizioterapeut danju, džihadski operativac noću - rekla je Adraee, tvrdeći da je slučaj „podsetnik na to kako terorističke organizacije u Gazi koriste međunarodne humanitarne organizacije kao živi štit“.

Dobrotvorna organizacija je negirala da je njen zaposlenik bio terorista, rekavši da je Al-Vadija ubijen dok se vozio biciklom do klinike u kojoj je radio.

- Ubistvo zdravstvenog radnika dok je bio na putu da pruži vitalnu medicinsku negu ranjenim žrtvama beskrajnih masakra širom Gaze nije šokantno, to je cinično i odvratno - rekla je Kerolajn Seguin, menadžer operacija MSF-a za Palestinu.

Organizacija je saopštila da je još pet osoba, uključujući troje dece, ubijeno u istom vazdušnom napadu.

- Fadi je pogubljen u izraelskom udaru i nikakvi dokazi o bilo kakvom nepravdanju sa njegove strane nisu podeljeni sa MSF-om. Samo nezavisna istraga će moći da utvrdi činjenice - navodi se u saopštenju dobrotvorne organizacije na svojoj veb stranici.

Al-Vadija je bio šesti član MSF-a i jedan od više od 500 zdravstvenih radnika koje su ubile izraelske snage otkako su izbile borbe u Gazi prije osam mjeseci, saopštila je ta organizacija.

Informer

 

Trenutni sukob pokrenuo je iznenadni napad Hamasa i savezničkih militantnih grupa na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oteto 250 ljudi.

Izrael je odgovorio blokadom Gaze i izveo kampanju bombardovanja koju je pratila kopnena invazija. Skoro 38.000 Palestinaca je ubijeno od 7. oktobra, prema zdravstvenim vlastima koje vodi Hamas.