Autor: Informer.rs

27.06.2024.

20:27

Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/

Planeta

Medvedev poslao brutalnu poruku Zapadu! Otimanje ruske imovine je zločin za koji ćete odgovarati!

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su sankcije i gađanje imovine koje praktikuju SAD i njihovi saveznici mogu se smatrati aktima agresije i osnovom za objavu rata.

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije, govorio je u četvrtak na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu SPILF.

- Zaplena i oduzimanje državne imovine može se, pod određenim okolnostima, kvalifikovati kao čin agresije, pa čak i da se smatra „kasus beli" - rekao je Medvedev na plenarnoj sednici SPILF-a, koristeći latinski izraz za događaj koji opravdava rat.

Informer

 

- Nijedna zemlja nije sigurna od konfiskacije imovine, po 'naredbi' zasnovanoj na američkoj dominaciji - rekao je Medvedev, ističući da su Avganistan, Venecuela i Iran zaplenili sredstva pre nego što je Zapad okrenuo oko na Rusiju.

SAD i EU su 2022. nezakonito zamrzle procenjenih 300 milijardi dolara ruske suverene imovine, optužujući Moskvu za „invaziju“ na Ukrajinu.

Dok se EU do sada opirala zahtevima Kijeva i Vašingtona da potpuno konfiskuju zamrznutu imovinu, pristala je da zapleni kamate i prihode od njih i preda novac Ukrajini.

Prema Medvedevu, ovo je otvoreno kršenje kako međunarodnog tako i njihovog domaćeg prava, prema kojem državna imovina uživa suvereni imunitet.

Informer

 

Isti princip važi i za javne zvaničnike, ali Zapad je pokušao da optuži ruskog predsednika Vladimira Putina – a nedavno i bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova – za ratne zločine.

Medvedev je podsetio SPILF da se pokušaji da se potvrdi jurisdikcija MKS nad ruskim zvaničnicima  pošto Moskva ne podleže sudu, takođe mogu smatrati „objavom rata“ i osnovom za pozivanje na pravo na samoodbranu.

Bivši ruski predsednik je takođe ukazao da vrsta ekonomskog embarga koju primenjuju SAD i njeni saveznici takođe predstavlja oblik ratovanja i zahteva otpor u okviru međunarodnog prava.

Informer

 

Takođe je dodao da se unipolarnim sankcijama mora stati na put.

- Oni su instrument političke prinude protiv onih koji se protive „svetskom poretku zasnovanom na pravilima“, suprotno i duhu i slovu Povelje UN - rekao je Medvedev.

Zemlje koje su podvrgnute sankcijama treba da se udruže u konsultacijama o „kolektivnoj odbrani“ protiv zemalja koje su im uvele ograničenja, rekao je Medvedev.

- Rusija će zahtevati ne samo ukidanje svih sankcija kao preduslov za bilo kakve pregovore o okončanju ukrajinske krize, već namerava da zahteva i kompenzaciju za svu štetu - dodao je on.