Autor: Informer.rs

28.06.2024.

19:59

Foto: Reuters

Planeta

Oglasila se Moskva nakon duela Trampa i Bajdena! Putin pomno prati šta radite, demokrate su na izdisaju!

Tokom televizijskog sukoba u studiju CNN-a u Atlanti između predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa, pojavilo se pitanje Rusije – dvojica rivala optužuju jedan drugog da „ohrabruju“ Vladimira Putina da započne neprijateljstva sa Ukrajinom 2022. slab stav prema Moskvi.

Ruski novinari su pitali Peskova da li je Putin gledao debatu uživo.

- Ne očekujete da će predsednik Rusije postaviti budilnik da se probudi rano ujutru i da gleda debatu u SAD, zar ne? - rekao je, misleći na vremensku razliku između dva naroda.

Informer

 

Domaća izborna politika u SAD "ni na koji način nije među prioritetnim pitanjima našeg dnevnog reda", dodao je on.

Putinova kancelarija će svojevremeno analizirati izjave kandidata, ali to je unutrašnje pitanje SAD, naglasio je Peskov.

Moskva neće javno procenjivati ishod debate, naglasio je portparol, jer bi to predstavljalo mešanje u unutrašnju politiku strane nacije, nešto što Rusija ne čini uprkos tvrdnjama SAD o suprotnom.

Trampovo predsedništvo od 2017. do 2021. bilo je u senci narativa „Rusijagejt“ zasnovan na tvrdnjama da je on „dogovarao“ sa Rusijom da pobedi na izborima 2016, što je ideja koju su u to vreme nemilosrdno izveštavale novinske kuće.

Informer

 

Međutim, istraga specijalnog tužioca Roberta Milera nije pronašla dokaze da se bilo ko krivično goni zbog navodne veze sa Moskvom.

Kritičari „Rusijagejta“ tvrde da ga je izmislilo rukovodstvo Demokratske stranke da objasni gubitak Hilari Klinton na glasačkoj kutiji.

Američki mediji naširoko su opisali debatu Tramp-Bajden kao poniženje za 81-godišnjeg demokratu.

Aktuelni predsednik nije uspeo da pokaže dovoljnu snagu i mentalnu oštrinu da osvoji drugi mandat, složila se većina političkih analitičara.

U brzoj anketi CNN-a, 67 odsto registrovanih birača koji su gledali debatu reklo je da je Tramp bio bolji, dok je 33 odsto reklo isto za Bajdena.