Autor: Informer.rs

28.06.2024.

20:27

Foto: Shutterstock

Planeta

Novo pojačanje stiže u BRIKS! Ova zemlja je rešila da se pridruži pokretu, a Rusi odmah dodelili odlikovanje predsedniku!

U intervjuu ruskim medijima u četvrtak, Sasou Ngueso je naglasio da je ta afrička zemlja zainteresovana za razvoj veza sa blokom.

- Čuo sam i za format BRICS+. Dakle, ako su sve ove mogućnosti dostupne, zašto ne? Kongo bi bio zainteresovan - rekao je Sasu Ngueso.

BRIKS su 2006. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. Rusija trenutno predsedava BRIKS-om.

Grupa se proširila ove godine kada su Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati postali punopravni članovi.

Informer

 

Sasu Ngeso je u utorak stigao u Rusiju i u četvrtak održao sastanak sa predsednikom Putinom, na kojem je afrički lider odlikovan ruskim Ordenom časti.

Denis Sasu Ngeso dobio je nagradu „za značajan doprinos razvoju i jačanju odnosa između Ruske Federacije i Republike Kongo“, navodi se u saopštenju.

Putin je tokom sastanka istakao da je Sasu Ngeso dao značajan lični doprinos razvoju rusko-kongoanskih odnosa.

- Sasou Nguesso je učestvovao na dva samita Rusije i Afrike i mi činimo neophodne napore da unapredimo našu saradnju u svim oblastima - rekao je Putin.

Ove godine Rusija i Republika Kongo proslavljaju 60. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Prema rečima počasnog konzula Konga u Sankt Peterburgu Džoselin-Patrika Mandžele, Sasu Ngeso će takođe posetiti severni ruski grad, gde ima sveobuhvatan dnevni red koji uključuje sastanak sa lokalnim guvernerom.