Autor: Informer.rs

28.06.2024.

22:45

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Nemci se digli na oružje prvi put posle Drugog svetskog rata! Duge cevi uperene prema Rusiji!

Pozivajući se na nacrt zakona o proširenju ovlašćenja MAD-a, Velt je naveo da agencija nastoji da iskoristi svoje proširene obaveštajne sposobnosti van nemačkih vojnih baza tokom inostranih misija.

Pored toga, želi da bude u mogućnosti da nadgleda ne samo svoje vojnike, već i strane državljane, presretanje njihove komunikacije i korišćenje doušnika.

Nemačko ministarstvo odbrane navodno traži dodatna ovlašćenja kako bi ojačalo MAD za „prekretnicu“ koju je prethodno naznačio nemački kancelar Olaf Šolc, pozivajući se na političku situaciju u Evropi i uočenu pretnju koju predstavlja Rusija.

Amandman daje Vojnoj kontraobaveštajnoj službi neophodna ovlašćenja da zaštiti Bundesver od špijunaže i sabotaže stranih sila, kao i od pokušaja ekstremista infiltracije iz sopstvenih redova, čak i tokom inostranih misija“, rekao je portparol ministarstva. uz napomenu da se očekuje da novi zakon stupi na snagu ove godine.

Informer

 

Razlog za nastojanje nemačkog ministarstva odbrane da se zakon usvoji što je pre moguće je to što se do kraja 2027. očekuje da će „brigada spremna za rat“ od skoro 5.000 vojnika biti trajno stacionirana na istočnom krilu NATO-a u Litvaniji, u blizini graniči sa Belorusijom i ruskom Kalinjingradskom oblašću. U aprilu je Nemačka poslala napredni vojni tim u baltičku naciju.

Prema rečima portparola ministarstva, trenutni pravni okvir sprečava MAD da se suprotstavi pokušajima ruske infiltracije, pošto je tajnoj službi dozvoljeno da deluje samo u nemačkim kasarnama i samo protiv sopstvenih vojnika tokom inostranih misija.

Informer

 

Moskva je osudila nemačke planove za uspostavljanje stalnog prisustva u Litvaniji, navodeći da takav potez predstavlja „nastavak eskalacije tenzija i stvaranje džepova opasnosti“ za Rusiju duž njene granice, što bi primoralo zemlju da preduzme „specijalne mere kako bi osigurala našu sopstvenu bezbednost.”

Rusija je takođe više puta naglašavala da ne predstavlja pretnju nijednoj državi NATO-a i da nema planove ili interes da napadne bilo koju evropsku naciju. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je takve sugestije „sra*ima“ koje hvale zapadni zvaničnici kako bi iskorišćavali sopstvene građane.