30.06.2024.

10:10

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Rusi razvalili ukrajinski voz! Tokom istovara moćnog oružja doletela raketa, sve otišlo u paramparčad!

„Operativnim-taktičkim raketnim kompleksom 'Iskander-M' izvršen je raketni udar na mesto istovara železničkog ešelona sa naoružanjem i vojnom tehnikom OSU u oblasti naseljenog mesta Ukrajinka u Zaporoškoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Udarom su uništeni:

  • Pripadnici OSU,
  • Oklopni transporteri M113 američke proizvodnje,
  • Cisterne za gorivo,
  • PVO sistem "Buk-M1",
  • BVP-2,
  • Kamioni.


Kontrolu rezultata udara izvršio je dron "SuperKAM".

Ranije u nedelju, koordinator nikolajevskog pokreta otpora Sergej Lebedev saopštio je da su ruske snage pogodile ukrajinsko skladište sa raketama za višecevne raketne sisteme i dalekometne projektile za HIMARS u Matvejevki, Zaporoška oblast. Takođe, izvršili su udar na granitni kamenolom u naselju Kamenoje, gde se nalazilo skladište sa municijom i vojnom tehnikom OSU.

OТRK "Iskander" spada u visokoprecizno oružje sa dometom do 500 kilometara. Bojeva glava rakete može uništiti gotovo bilo koju metu: komandne punktove neprijatelja, kolone tehnike, komplekse protivvazdušne odbrane.

U arsenalu OТRK "Iskander" nalaze se kako balistički, tako i krstareći projektili, koji na prilazu cilju postavljaju lažne elektronske smetnje i postaju praktično neuništivi za PVO sisteme protivnika. Krstareće rakete mogu leteti na veoma malim visinama i zaobilaziti reljef terena.

U odgovoru na napade OSU na civilne objekte, ruske snage redovno vrše ciljani udar na lokacije sa ljudstvom, tehnikom i plaćenicima, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, objekte odbrambene industrije, vojne uprave i komunikacije Ukrajine.

Pri tome, portparol predsednika Dmitrij Peskov više puta je naglasio da ruska vojska ne gađa stambene zgrade i socijalne ustanove.