30.06.2024.

23:20

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Nije dobro! Putinu poslali nuklearni signal odmazde! Američka mornarica uradila nešto neočekivano - poruka je više nego jasna!

„Rusija je iznenađena što je američka mornarica podigla svoju podmornicu klase 'Ohajo' na površinu kao upozorenje“, piše autor američke publikacije.

Analitičar Piter Sičiju primetio je da je podmornica "Tenesi" klase "Ohajo" sa balističkim raketama izronila u Norveškom moru pre izvesnog vremena. Nju su pratili izviđački avion P-8A "Posejdon", avion za kontrolu i vezu E-6B i krstarica "Normandija".

Ovaj potez je bio nekonvencionalan, pošto su podmornice važan deo nuklearne trijade i nije uobičajeno da se otkriva njihova lokacija. Manevar je očigledno bio namenjen Rusiji.

„Neobično otkrivanje lokacije ove ključne komponente američke nuklearne trijade predstavlja stratešku poruku potencijalnim protivnicima kao što je Rusija“, navodi ekspert.

Obično se za podmornice kao što je "Tenesi" kaže da se gotovo nikada ne vide, jer većinu vremena provode pod vodom i njihove koordinate su strogo klasifikovane. Međutim, pre nekoliko dana napravljen je izuzetak. Predstavnici Šeste flote SAD-a objavili su na društvenim mrežama informaciju da njihova podmornica deluje u Norveškom moru.

Još neobičnija je bila činjenica da je bila tamo sa E-6B, avionom često nazvanim "avionom Sudnjeg dana".

Sjedinjene Američke Države smatraju da je na ovaj neobičan način njihova flota odlučila da Rusiji prenese poruku, podsećajući ih na svoju prisutnost i sposobnosti.

Nedavno su ruski brodovi bili veoma aktivni u toplim morima, izvodeći vežbe u Karipskom moru i započinjući redovne manevre u Sredozemnom moru. Ovakva situacija očigledno ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama, koje su želele da pokažu da njihove podmornice mogu da deluju i blizu Ruske Federacije.