• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.06.2024

14:37

Gore svetski mediji! Huti ispalili Putinov "kinžal"?! Drama u Crvenom moru, pogođen izraelski brod, hitno se oglasili iz Jemena!

EPA/Shutterstock/wikipedia

Vesti

Gore svetski mediji! Huti ispalili Putinov "kinžal"?! Drama u Crvenom moru, pogođen izraelski brod, hitno se oglasili iz Jemena!

Podeli vest

Jemenski Huti izjavili su da su prvi put upotrebili svoju novu hipersoničnu raketu, sposobnu da "pogodi ciljeve tačno i na velikim udaljenostima". Na Zapadu su pretpostavili da su to zapravo bile ruske hipersonične rakete "kinžal", pišu ruski mediji.

Oružane snage Jemena su koristile hipersoničnu raketu protiv izraelskog broda "MSC Sarah V" u Arapskom moru. O tome je na društvenoj mreži X obavestio vojni predstavnik pokreta "Ansar Alah" Jahja Sarija.

Prema njegovim rečima, napad je bio uspešan, ali izraelske vlasti još nisu potvrdile informacije o napadu na brod.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, Huti, koji vladaju severom Jemena i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, zapretili su napadima na sve brodove povezane s Izraelom. Te pretnje su počeli da sprovode, što je dovelo do naglog smanjenja teretnog pomorskog saobraćaja kroz Suecki kanal.

Huti su napadali i vojne brodove Velike Britanije i SAD-a. Početkom juna su napali britanski razarač "Diamond" balističkim raketama, a takođe su izveli vojne operacije protiv brodova "Norderney" i "MSC Tavvishi".

Sarija je izjavio da su tokom tih operacija korišćene protivbrodske rakete, balističke rakete i bespilotne letelice, što je rezultiralo požarima na dva broda britanske kompanije Ambrey.

U maju su Huti napali američki nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer" balističkim i krstarećim raketama. Američke vlasti su nazvale lažnim izjavu Huta o napadu na brod.

Huti su privukli pažnju vojnih stručnjaka izjavom o napadu na izraelski brod hipersoničnom raketom sopstvene proizvodnje, ali stručnjaci zapadnih zemalja pretpostavljaju da su u pitanju ruske hipersonične rakete "kinžal".

Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi eskalirati sukob u Crvenom moru kao odgovor na odbijanje Zapada da pristane na mirovne pregovore.

Filozof Aleksandar Dugin smatra da je neophodno naoružati protivnike SAD-a na Bliskom Istoku. On je ukazao da će se Izrael uskoro suočiti direktno s Libanom, te da je najbolje vreme da Rusija počne isporuke ozbiljnog naoružanja "Hezbolahu" i Hutima. Dugin je na svom Telegram kanalu naveo da Izraelci imaju nuklearno oružje, za razliku od njihovih protivnika, i da bi Rusija to mogla ispraviti pre nego što Tramp pobedi na izborima za predsednika SAD-a.

Dugin takođe smatra da bi nuklearno oružje trebalo rasporediti u Kubu, Nikaragvu, Venecuelu, Vijetnam i Iran, kao i da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti Meksiku.

- Prešli su sve naše crvene linije. Hitno prelazimo njihove crvene linije. Logično, zar ne - zaključio je Dugin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija