• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.06.2024

11:10

Glavna meta! Karaganov otkrio na koga Rusi bacaju nuklearku! Strah i panika se šire Evropom, vremena je sve manje...

Reuters

Vesti

Glavna meta! Karaganov otkrio na koga Rusi bacaju nuklearku! Strah i panika se šire Evropom, vremena je sve manje...

Podeli vest

SAD i Zapad svojom vojnom pomoći Ukrajini rizikuju da primoraju Rusiju na povećanje eskalacije, potencijalno do upotrebe nuklearnog oružja. Ovo je stav Sergeja Karaganova, naučnog rukovodioca Fakulteta svetske ekonomije u Rusiji.

- Nadam se, molim se, radim da ne dođe do nuklearnog udara i da se naši zapadni susedi otrezne - rekao je Karaganov u intervjuu za „Ukraina.ru“.

Karaganov je procenio rizike upotrebe nuklearnog oružja tokom konflikta u Ukrajini. Prema njegovom mišljenju, trenutno ne postoji neposredna opasnost, ali ne isključuje mogućnost takvog scenarija u budućnosti.

- Mislim da nam je potrebno još godinu-dve da pratimo situaciju i akcije NATO-a. Ako blok i njegovi kijevski saveznici nastave da šalju nove vojnike i oružje, moraćemo da ubrzamo eskalaciju – obuzdavanje i zastrašivanje - rekao je Karaganov.

On smatra da je taktika obuzdavanja i zastrašivanja jedini efikasan metod u savremenim realnostima, jer se više ne može računati na razboritost suparnika.

- Oslanjanje na razum čovečanstva ne funkcioniše. Potreban je strah - istakao je politolog.

U slučaju da NATO ne prekine isporuke oružja Ukrajini, pomoću kojeg Oružane snage Ukrajine mogu gađati ruske strateške objekte, Karaganov smatra da će Rusija biti primorana da uzvrati napadima na teritorije zemalja koje najviše pomažu Ukrajini.

- U tom slučaju, moguće je da ćemo biti primorani da donesemo odluku o nuklearnim udarima na zemlje koje pomažu. Ali prvo ćemo, naravno, preduzeti druge korake, uključujući moguće udare nenuklearnim raketama - rekao je Karaganov.

On ističe da bi primena nuklearnog oružja od strane Rusije bila krajnja i prinudna mera, ako drugi koraci ne donesu rezultate. Karaganov priznaje da bi takva upotreba nanela Rusiji težak moralni udarac i otvorila Pandorinu kutiju nepredvidivih posledica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija