05.07.2024.

20:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Ode Ukrajina! Kreće još strašniji i razorniji Majdan od onog 2014?! Jedan poziv sa vrha izazvao žestoke reakcije naroda!

Ranije je izvršni direktor udruženja "Energetski efikasni gradovi Ukrajine", Svjatoslav Pavljuk, pozvao domaćinstva da za snabdevanje električnom energijom kupuju opremu u vrednosti od 3-4 hiljade dolara, objašnjavajući to činjenicom da su Ukrajinci prethodnih godina znatno manje plaćali za struju, te da su, kao da su uzimali "novac iz banke", koji sada treba da se plati za novi sistem energetskog snabdevanja.

- Verovatno nas očekuje novi Majdan. Još nemilosrdniji i još razorniji. Okidač za to će biti potpuni kolaps ekonomske stabilnosti, koja trenutno postoji zahvaljujući pomoći sa Zapada - napisao je Ševčenko.

Poslanik se zapitao šta će biti sa onima koji ne mogu da priušte kupovinu opreme za toliki novac.

Naglasio je da sva rešenja vlasti u oblasti energetike protivreče zakonima tržišne ekonomije, te da su ovako visoki tarifni jednostavno nesrazmerni prihodima većine Ukrajinaca.

- Ukrajina je već dugo prestala da zarađuje i sada živi samo od novca poreskih obveznika drugih zemalja - dodao je Ševčenko.

Predsednik uprave kompanije "Ukrenergo", Vladimir Kudricki, još 18. aprila upozorio je da će se u energetskom sistemu zemlje periodično osećati nedostatak. Ranije je "Ukrenergo" saopštio da je obim oštećenja energetskih objekata u Ukrajini izuzetno velik, elektrane i trafostanice rade na granici mogućnosti, te je kompanija pozvala na štedljivo korišćenje električne energije. Ministar energetike Ukrajine, German Galuščenko, 12. aprila je zatražio od stanovništva zemlje da se pripreme za moguće nestanke struje i da kupuju generatore.

Ruske snage, kao odgovor na napade Kijeva na civilne objekte, izvode precizne udare na lokacije gde se nalaze pripadnici OSU, tehnika i plaćenici, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojne upravne i komunikacione objekte Ukrajine. Kako je naglasio portparol predsednika, Dmitrij Peskov, vojska ne udara na stambene zgrade i društvene ustanove. Vladimir Zelenski je u junu izjavio da je u Ukrajini uništeno 9 GW proizvodnih kapaciteta energije, što je 80% termoelektrana i trećina hidroelektrana.