• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

30.06.2024

22:42

Užas na Zapadu! Rusi naoružavaju generala Haftara, u planu nova ruska baza! Pojavili se prvi znaci pregrupisanja

Informer

Vesti

Užas na Zapadu! Rusi naoružavaju generala Haftara, u planu nova ruska baza! Pojavili se prvi znaci pregrupisanja

Podeli vest

Nakon intervencije koalicije zapadnih država, Libija nastavlja da se tiho raspada. Pojavljuju se prvi znaci da se rivalske vlade ratom razorene republike pregrupišu za nešto veliko, uz nastavak frakcijskih sukoba. O tome izveštavaju brojni zapadni mediji.

Ranije, ove nedelje, uz pomoć obaveštajnih službi Sjedinjenih Država, italijanske vlasti presrele su teretni brod natovaren oružjem. Sumnja se da je reč o isporuci pošiljke oružja iz Rusije za generala Halifu Haftara, sa sedištem u istočnoj Libiji. Ovo je izazvalo konfuziju za Zapad i Haftarove rivale u samoj severnoafričkoj zemlji.

Nije ni čudo što Haftarov rival, privremeni premijer Dbeibah, postavljen u Tripoliju naporima Sjedinjenih Država i EU, postaje sve nervozniji – i to javno.

Stručnjaci sugerišu da Rusija naoružava Haftara u zamenu za dozvolu da izgradi rusku luku na obali Sredozemnog mora, što će joj dati potencijalnu vojnu bazu bliže Evropi, tačnije Italiji, članici NATO-a.

Očigledno, ako se takva informacija potvrdi, to će biti veoma zastrašujuće za Zapad i koalicione saveznike. Ovaj korak neće biti zanemaren. Trenutno se svake nedelje prelaze "crvene linije" obe strane, povećavajući eskalaciju.

Čini se da se administracija predsednika Džoa Bajdena približava tome da dozvoli odbrambenim izvođačima da se baziraju u Ukrajini, navodno da bi pomogli Ukrajini da održava i popravlja američko oružje. To je takođe neprihvatljivo za Moskvu.

Dakle, u ovom trenutku, strane u sukobu i saveznici iza njih, su zauzeti traženjem strateški najznačajnijih, a time i najbolnijih koraka za protivnike kako bi pokazali svoju reakciju na neprijateljske akcije. Takav pristup, naravno, ne obećava deeskalaciju u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija