07.07.2024.

05:30

Foto: Reuters

Planeta

Šta je ovo?! Čudno naređenje američkim trupama u Evropi! Komanda avio-baze donela neočekivanu odluku, nešto se sprema...

Prema naredbi izdatoj u subotu, piloti će morati da dolaze na posao u civilnoj odeći, a odluka se predstavlja kao "mera predostrožnosti".

Predstavnici avio-baze su, iz "operativno-bezbednosnih razloga", odbili da pruže detaljnije informacije.

Stars and Stripes navodi da su u prošlosti mere vezane za nošenje uniforme preduzimane zbog potencijalnih terorističkih pretnji. Evropska komanda Oružanih snaga SAD (EUCOM) izdala je 2010. godine direktivu koja je privremeno zabranila vojnicima da nose uniformu van službe. U 2014. godini, uniforma je bila zabranjena samo tokom putovanja na posao, dok su 2022. godine ograničenja ublažena.

U nedelju je CNN izvestio da su američke vojne baze u Evropi podignute na viši nivo pripravnosti zbog pretnje terorističkim napadom – verovatno najvišeg nivoa u poslednjih 10 godina. Američki vojni zvaničnik izjavio je za RIA Novosti da EUCOM, usled izveštaja o mogućim terorističkim napadima na američke vojne baze u regionu, pojačava nivo budnosti kako bi obezbedio sigurnost vojnika stacioniranih u regionu i članova njihovih porodica.