08.07.2024.

05:32

Foto: printscreen

Planeta

Ode sve u propast! Ovo će uništiti Ameriku do kraja! Alarmatno predviđanje diglo nacijuo na noge, vojska upozoravala godinama, ali...

Kako navode autori, sredinom juna republikanci u Zajedničkom ekonomskom komitetu Kongresa upozorili su da državni dug SAD, koji iznosi 34,5 triliona dolara i nastavlja da raste, predstavlja pretnju za ekonomski rast i sposobnost zemlje da pozajmljuje sredstva za buduće potrebe, uključujući nacionalnu bezbednost.

Prema Rugeru i Saviđu, najveći rizik za finansijsko blagostanje Amerikanaca predstavlja šteta koju problemi sa dugom nanose ekonomiji zemlje — "izvoru blagostanja i nacionalne moći".

- Da bismo imali šansu da pravilno upravljamo troškovima, potrebno je uvesti pravila koja ograničavaju rashode političara i zahtevaju njihovo smanjenje kada je to potrebno, bez donošenja konkretnih strogih odluka. Ovo će nam pružiti šansu da spasimo ekonomsku budućnost i sačuvamo status supersile - tvrde oni.

Ukoliko budžetska politika i državni dug ugroze potencijal ekonomskog rasta SAD, zemlja više neće imati ekonomiju koja je neophodna za obezbeđivanje i održavanje visoke odbrambene sposobnosti. Pre 14 godina, bivši predsednik Združenog komiteta načelnika štabova, admiral Majkl Malen, upozorio je da je nacionalna bezbednost direktno povezana sa stanjem ekonomije.

- Upozorenja admirala Malena počinju da se ostvaruju kako se približava rok za otplatu duga - istakli su autori.

Rashodi, finansirani zaduživanjem, prebacuju poreski teret sa sadašnjih generacija na buduće, tako da će sledeće generacije snositi troškove kontraproduktivnih državnih izdataka današnjice, podsećaju Ruger i Saviđ.

- Državnom dugu je potrebno dati objektivnu ocenu i otvoreno ga nazvati jednom od najvećih pretnji Americi. Ne verujete nama — verujte admiralu Malenu - zaključili su oni.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u četvrtak je saopštio da američke vlasti sve hitnije moraju početi sa smanjenjem državnog duga, jer njegov rast ugrožava kako američku, tako i svetsku ekonomiju, a do 2032. godine će premašiti 140% BDP-a. Prema podacima američkog trezora, na jutro u ponedeljak, nivo američkog duga prelazi 34,7 triliona dolara.