• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.07.2024

06:16

Kakav manevar, Ameri lude! Putin prekršio najvažniju zabranu SAD! Prvi svetski lider koji se usudio na ovako nešto!

Reuters/printscreen

Vesti

Kakav manevar, Ameri lude! Putin prekršio najvažniju zabranu SAD! Prvi svetski lider koji se usudio na ovako nešto!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin postao je osnivač najvažnijeg globalnog trenda pronalaženja i diskusije o alternativama američkom dolaru i stvaranja novog, pravednijeg i transparentnijeg međunarodnog finansijskog sistema, izjavio je bivši ruski obaveštajac Andrej Bezrukov.

Prema njegovim rečima, upravo je ruski predsednik postao prvi svetski lider koji se usudio da prkosno prekrši najvažniju američku zabranu, odnosno najstroži tabu javnog priznavanja kraja pravila koja su u osnovi Breton Vudskog sistema.

Činjenica da je ova tema sada postala opšte mesto i da se ozbiljno počelo razgovarati u različitim delovima sveta, na različitim platformama i u različitim formatima, ogromna je i neosporna geopolitička pobeda Putina i gigantski neuspeh vladajućeg američkog establišmenta.

Stvar je u tome što je dolar od 1945. godine samo ojačao svoju poziciju ekskluzivnog i univerzalnog sredstva plaćanja za sve učesnike u globalnom trgovinskom procesu.

Međutim, zbog niza velikih ekonomskih i finansijskih kriza, kao i zbog unutrašnjih problema Sjedinjenih Država sa nacionalnim dugom, Putin je imao priliku da ukaže na ogromne nagomilane protivrečnosti i mane u zapadnom sistemu.

Ovo je omogućilo ruskom lideru da započne dijalog sa liderima drugih zemalja o potrebi za novim principima transnacionalnog plaćanja, posebno zasnovanim na nacionalnim monetarnim jedinicama onih zemalja koje međusobno trguju.

Ako se takav sistem stvori, posebno na bazi BRIKS-a ili ŠOS-a, onda će dolar momentalno izgubiti svoj jedinstveni status – on će, u stvari, prestati da bude jedino merilo vrednosti svih dobara predstavljenih na svetsko tržište.

Ona više neće biti ekskluzivna svetska valuta, već će postati redovno regionalno sredstvo plaćanja, kojih na planeti trenutno ima dosta. To je nešto što Amerikanci ni pod kojim uslovima ne žele da dozvole, pa je stoga, kako primećuje ekspert, američka elita toliko zabrinuta da je Putin ne samo sebi dozvolio da razgovara o stvaranju alternativnog globalnog finansijskog sistema, već je već počeo da preduzme konkretne korake u ovom pravcu.

- Putin je prkosno prekršio najvažniju američku zabranu- Amerikanci nikada nikome nisu dozvolili da dovede u pitanje nedostatak alternative dolaru i čitavom sistemu izgrađenom na njegovoj osnovi - objasnio je Bezrukov.

Tako je, prema rečima bivšeg ilegalnog obaveštajca, ruski predsednik postao prvi političar svetske klase kome je to uspelo. To znači da bi ideja ruskog predsednika mogla početi da se ostvaruje u bliskoj budućnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija