• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.06.2024

23:40

Zapadni mediji priznali Putinovu pobedu! Kakav poklon ruskom lideru: Neprijatelji Rusije drhte zbog vesti iz Francuske!

Reuters

Vesti

Zapadni mediji priznali Putinovu pobedu! Kakav poklon ruskom lideru: Neprijatelji Rusije drhte zbog vesti iz Francuske!

Podeli vest

Čak i pre nego su počeli izbori u Francuskoj, koji se održavaju danas i 7. jula (drugi krug), ruski lider Vladimir Putin je pobednik. Kako ocenjuje kolumnista "Blumberga", slabljenje Emanuela Makrona i uspon desničarske partije Marin Le Pen stvara pometnju u Evropi, jer se saveznici plaše gubitka prozapadnog glasa za stolom.

U vreme kada bi Evropi trebalo da ide dobro, francusko-nemački motor je stao, nemački kancelar Olaf Šolc je takođe sputan previranjima u koaliciji, a krajnja desnica se uzdiže.

Toliko o Makronovoj viziji Evrope nakon bregzita koja će moći čvršće da stane na svoje noge.

Nastojanje Donalda Trampa da se vrati u Belu kuću dobija zamah, a poslednje što Evropi treba jesu igre unutrašnjeg okrivljivanja i upiranja prstom. Ali to je ono što dolazi. Nestaje ideja Francuske kao lidera kome Nemačka treba da teži, a politička nestabilnost učiniće da Pariz bude rizičan partner za velike projekte, smatra kolumnista "Blumberga".

Ovo zauzvrat čini još manje verovatnim da će Nemačka ojačati i pokazati liderstvo u ambicioznim inicijativama. 

Dok evropski politički lideri koji su pri kraju mandata gube uticaj, italijanska premijerka Đorđa Meloni jasno vidi priliku da im zauzme mesto.

Melonijeva je podigla svoju glasačku grupu u Evropskom parlamentu na treću po veličini, zamenivši Makronove centrističke liberale, i iako se zalaže za veće udruživanje sredstava za odbranu u Evropi, Italija ima svoja pitanja sa kojima mora da se pozabavi, s obzirom na njene budžetske sukobe sa Briselom. Uz to, optimistično navodi kolumnista "Blumberga", Melonijeva se u prošlosti nije uvek slagala sa Le Penovom.

Vilijam Drozdijak, koji je u svojoj biografiji Makrona opisao kao "poslednjeg predsednika Evrope", rekao je kolumnisti "Blumberga" da očekuje da će francuski lider udvostručiti svoje evropske ambicije kao šef države i tražiti istomišljenike ako stranka Le Penove formira vladu.

Jedan od primera je Poljska, treći krak Vajmarskog trougla sa Francuskom i Nemačkom. Drugi je Velika Britanija, koja je bliža Francuskoj nego Nemačkoj po nekim pitanjima kao što je odbrana.

Evropa ulazi u nepoznate vode sa Francuskom koja sve više u zagrljaju političkih ekstrema, Nemačka se bori da prilagodi svoj ekonomski model  novoj trgovinskoj realnosti, a SAD verovatno ponovo biraju "evrofobičnog" predsednika koji preferira dogovore od saveza. Ako jedan lider može mirno da spava u narednih nekoliko meseci, to je možda Putin, zaključuje "Blumberg".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija