• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.06.2024

23:20

Nije dobro! Putinu poslali nuklearni signal odmazde! Američka mornarica uradila nešto neočekivano - poruka je više nego jasna!

Reuters/printscreen

Vesti

Nije dobro! Putinu poslali nuklearni signal odmazde! Američka mornarica uradila nešto neočekivano - poruka je više nego jasna!

Podeli vest

Nedavni manevri ruske fregate "Admiral Gorškov" i podmornice "Kazanj" u Karipskom moru izazvali su veliku pažnju. Rusija je ovim pokazala sposobnost svoje flote da deluje u toplim morima daleko od kuće. Na odgovor SAD-a se nije dugo čekao i ispostavio se kao prilično neobičan, objavio je The National Interest.

„Rusija je iznenađena što je američka mornarica podigla svoju podmornicu klase 'Ohajo' na površinu kao upozorenje“, piše autor američke publikacije.

Analitičar Piter Sičiju primetio je da je podmornica "Tenesi" klase "Ohajo" sa balističkim raketama izronila u Norveškom moru pre izvesnog vremena. Nju su pratili izviđački avion P-8A "Posejdon", avion za kontrolu i vezu E-6B i krstarica "Normandija".

Ovaj potez je bio nekonvencionalan, pošto su podmornice važan deo nuklearne trijade i nije uobičajeno da se otkriva njihova lokacija. Manevar je očigledno bio namenjen Rusiji.

„Neobično otkrivanje lokacije ove ključne komponente američke nuklearne trijade predstavlja stratešku poruku potencijalnim protivnicima kao što je Rusija“, navodi ekspert.

Obično se za podmornice kao što je "Tenesi" kaže da se gotovo nikada ne vide, jer većinu vremena provode pod vodom i njihove koordinate su strogo klasifikovane. Međutim, pre nekoliko dana napravljen je izuzetak. Predstavnici Šeste flote SAD-a objavili su na društvenim mrežama informaciju da njihova podmornica deluje u Norveškom moru.

Još neobičnija je bila činjenica da je bila tamo sa E-6B, avionom često nazvanim "avionom Sudnjeg dana".

Sjedinjene Američke Države smatraju da je na ovaj neobičan način njihova flota odlučila da Rusiji prenese poruku, podsećajući ih na svoju prisutnost i sposobnosti.

Nedavno su ruski brodovi bili veoma aktivni u toplim morima, izvodeći vežbe u Karipskom moru i započinjući redovne manevre u Sredozemnom moru. Ovakva situacija očigledno ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama, koje su želele da pokažu da njihove podmornice mogu da deluju i blizu Ruske Federacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobedom nad Rumunijom u Minhenu rezultatom 3:0! Za plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta "lale" će igrati protiv boljeg iz meča u kojem se sastaju Austrija i Turska!

02.07.2024

19:53

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija