• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.06.2024

23:10

(VIDEO) Snimak iz Ukrajine zapalio svet! Upali na ostrvo i isterali Ruse, prvi put objavljene scene stravičnih borbi!

printskrin jutjub

Vesti

(VIDEO) Snimak iz Ukrajine zapalio svet! Upali na ostrvo i isterali Ruse, prvi put objavljene scene stravičnih borbi!

Podeli vest

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila je nove snimke zauzimanja Zmijskog ostrva 30. juna, povodom dve godine od povlačenja ruskih trupa sa ovog strateškog crnomorskog uporišta.

U objavi na Telegramu, agencija je opisala "jedinstvenu i izuzetno važnu operaciju" koju su izveli ukrajinski vojnici, uključujući članove SBU.

"Operacija se sastojala iz nekoliko faza i imala je strateški značaj jer je od tada počelo postepeno potiskivanje neprijatelja iz Crnog mora", navedeno je.

Snimak počinje sa vazdušnim prikazom napada na ostrvo pre nego što ukrajinske trupe slete helikopterom i sukobe se sa ruskim snagama.

Od oslobađanja Zmijskog ostrva 30. juna 2022, Ukrajina je postigla veliki uspeh u smanjenju prisustva i vatrene moći ruske Crnomorske flote, uništavajući ili onesposobljavajući oko trećinu njenih brodova.

Zmijsko ostrvo, smešteno 35 kilometara od kopna Odeske oblasti, zauzele su ruske snage na početku sveopšte invazije zbog njegove strateške važnosti.

Zauzimanjem Zmijskog ostrva ruske snage su mogle da blokiraju crnomorske luke Odesa i izvode direktne raketne napade na Ukrajinu sve do 14. aprila 2022, kada je Ukrajina uspešno potopila Mosvku, zastavni brod ruske Crnomorske flote.

Ruske snage su se povukle sa Zmijskog ostrva kasnije tog juna. Njihovo povlačenje dovelo je do uspostavljanja Inicijative za žito iz Crnog mora, posredstvom UN-a i Turske, koja je obnovila izvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda ostatku sveta.

Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je povlačenje "gestom dobre volje" umesto porazom, dodajući da su trupe "završile svoju misiju" i da se povlače kako bi demonstrirale spremnost Rusije da omogući izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobedom nad Rumunijom u Minhenu rezultatom 3:0! Za plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta "lale" će igrati protiv boljeg iz meča u kojem se sastaju Austrija i Turska!

02.07.2024

19:53

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija