01.07.2024.

09:10

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Brutalna Putinova osveta Britancima! RAF pod žestokim udarom, pogodili 40 odsto letova!

Svako osmo, što iznosi 60 putovanja, bilo je žrtva ponovljenih pokušaja ometanja GPS sistema. Broj pogođenih letova RAF-a porastao je na 40 odsto, uzimajući u obzir letove preko istočnog Mediterana.

- Ovo je još jedan primer nepromišljenosti Rusije i još jedan dokaz da je ona neprijateljska država van kontrole. Srećom, naši avioni i piloti mogu da isprate ovu pretnju, ali to ilustruje prezir ruskog predsednika Vladimira Putina prema Zapadu i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima - naveo je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Šaps je bio pogođen ruskim ometanjem pre tri meseca dok se vraćao sa putovanja u Poljsku, kao i u subotu dok je leteo u blizini Kalinjingrada, sa jednodnevnog puta u istočnu Evropu gde je posetio britanske trupe koje učestvuju u vežbi "Steadfast Defender" – najvećim NATO manevrima od Hladnog rata. Primarni GPS sistem "RAF Dassault Falcon 900" i njegove satelitske komunikacije bili su blokirani skoro 30 minuta.

Stotine komercijalnih letova u istom vazdušnom prostoru prijavili su slične probleme poslednjih meseci dok Kremlj pojačava svoju kampanju elektronskog ratovanja (EV) protiv Zapada, piše Dejli mejl. Bez GPS-a, piloti nisu svesni svoje lokacije, što bi u najgorem slučaju moglo da izazove fatalni sudar.

Prema britanskim odbrambenim izvorima, u subotu nije bilo pretnje za Šapsov avion jer je opremljen rezervnim sistemima u koje Rusija nije uspela da probije. Svaki od aviona analiziranih u nedavnoj studiji imao je transponder koji emituje broj koji procenjuje koliko je GPS tačan i kada ova cifra padne ispod datog praga, stručnjaci tvrde da je to pouzdan znak da se dešava ometanje.

U analizu su uključene i teretne flote C-17 i A400M, kao i osmatrački avion RC-135.