08.07.2024.

00:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Zapad poludeo! Potez Kine ih bacio u očaj! Peking doneo istorijsku odluku, uvodi se niz udarnih mera!

Na listi koju je objavio Državni savet Kine, navodi se da su retki zemni metali vlasništvo države i upozorava da "nijedna organizacija ili osoba ne sme da zadire u ili uništava resurse retkih metala".

Od 1. oktobra, kada pravila stupe na snagu, vlada će upravljati bazom podataka o retkim metalima kako bi osigurala kontrolu njihovog vađenja, upotrebe i izvoza.

Kina trenutno proizvodi oko 60 odsto svetskih retkih zemnih metala, i 90 odsto rafinisanih koji postoje na tržištu.

Peking je već zabranio izvoz tehnologija za preradu retkih zemalja i proizvodnju magneta. U januaru je zabranio izvoz galijuma i germanijuma, koji su veoma traženi u industriji kompjuterskih čipova.

Strah da će Kina imati kontrolu nad industrijom i da bi mogla da poremeti lance snabdevanja "kritičnom" tehnologijom, pokrenula je trku na Zapadu da se obezbede zalihe, piše "Politiko".

I SAD i EU pokrenule su napore da nabave retke metale u zemlji i inostranstvu, uključujući Vijetnam, Brazil i Australiju.

Pre godinu dana, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je izgradnju prve velike rafinerije retkih zemalja van Azije - u Estoniji. Ona je rekla da će taj potez "pojačati evropsku otpornost i sigurnost snabdevanja".