• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.07.2024

07:22

Ojačanje čeličnog prijateljstva između dva naroda! Li Ming: Sporazum podsticaj izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću!

Tanjug

Društvo

Ojačanje čeličnog prijateljstva između dva naroda! Li Ming: Sporazum podsticaj izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću!

Podeli vest

Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, koji je danas stupio na snagu obezbediće nove institucionalne garancije za bilateralnu ekonomsku i trgovinsku saradnju i obeležiće dalje unapređenje i razvoj praktične saradnje dve zemlje, izjavio je ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

On je u autorskom tekstu za list "Politika" rekao i da će sporazum podstaći ekonomiju da postigne veći rast i zaposlenost, a stvoriće  i povoljnije, pogodnije, transparentnije i stabilnije poslovno okruženje za preduzeća u Kini i Srbiji i dati novi zamah izgradnji zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

- Ovo je sporazum o slobodnoj trgovini koji koristi i preduzećima i narodu. Kao rezultat toga, potrošači i preduzeća u obe zemlje dobiće više kvalitetnih i jeftinih uvoznih poljoprivrednih proizvoda, energenata i mineralnih sirovina, kao i industrijskih gotovih proizvoda - rekao je ambasador Kine.

Prema njegovim rečima ovaj sporazum ima ogroman potencijal, jer ne samo da olakšava trgovinu, već unapređuje investicionu saradnju i integraciju industrijskog lanca, bolje iskorištavanje njihovih ekonomskih prednosti i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti.

Ambasador podseća da je u prethodnih 10 godina, u oblasti trgovine, obim bilateralne trgovine dve zemlje povećan tri puta, izvoz Srbije u Kinu 60 puta, a Kina je postala drugi najveći trgovinski i važan investicioni partner Srbije.

- Nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini očekuje se da će se kineski izvoz automobila, fotonaponskih modula, litijumskih baterija, telekomunikacione opreme, mašina i drugih proizvoda u Srbiju dodatno proširiti, dok će povoljne izvozne proizvode koje Srbija prioritizuje, kao što su vina, meso, mlečni proizvodi, voće i orašasti plodovi, ući po povoljnijim cenama na ogromno kinesko tržište od 1,4 milijarde ljudi - rekao je Li Ming.

Foto: Tanjug

 

On je izrazio nadu da će svi sektori industrije, trgovine, nauke i tehnologije, finansija, kulture i turizma dve zemlje iskoristiti stupanje na snagu Sporazuma kao povoljnu priliku i nastaviti da uvećavaju obostrano korisnu saradnju.

- Da će služiti poboljšanju blagostanja i ojačanju čeličnog prijateljstva između dva naroda, dati pozitivan podsticaj promovisanju liberalizacije i olakšavanju trgovine i investicija, kao i izgradnji univerzalno korisne i inkluzivne ekonomske globalizacije, čime će dati nove doprinose velikim poduhvatima izgradnje zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija