09.07.2024.

05:56

Foto: Reuters/prinstscreen/telegram

Planeta

Rusi prevarili sve! Šok na frontu, ovo je pravi manevar! Izveden proboj da zbuni neprijatelja, cilj je nešto sasvim drugo!

- Časov Jar je operativni pravac. Ako protivnik uspe da ga zauzme ili ga mi predamo, to će dovesti do operativno-taktičke krize. Isto važi i za Volčansk – to su dva ključna pravca. Toreck je taktički proboj, kao i Pokrovsk i Južnodonjeck. Njihov gubitak neće srušiti front, već ga izravnati - izjavio je Starikov.

Borbe za Časov Jar traju već nekoliko nedelja. Ruske snage polako probijaju odbranu, koristeći avio-bombe i druge teške artiljerijske sisteme. Časov Jar se nalazi zapadno od Bahmuta i predstavlja stratešku tačku za dalje napredovanje prema Kostantinovki, ključnom gradu u Donjeckoj oblasti.

Kontrola nad Časovim Jarom omogućila bi ruskim snagama da izvrše pritisak na ukrajinske linije odbrane i ugroze snabdevanje i logistiku ukrajinske vojske u tom regionu​.

U međuvremenu, intenzivne borbe vode se i oko Volčanska, gde ukrajinske snage pokušavaju da zadrže ruske napade. Ukrajinska vojska uspešno je izvela nekoliko kontraofanziva u području Harkova, uključujući Vovčansk i Staricu, ali ruski napadi na Časov Jar i dalje traju​.