03.07.2024.

00:00

Foto: Ap/Fotoilustracija

Planeta

Konačno! Ruska vojska donela odluku! Potez koji menja sve: Na brodove dolazi...

Konstruktor i proizvođač ovih sistema je koncern „Almaz-Antej“. Na pomorskom sajmu u Kronštatu, koncern je, između ostalog, predstavio pomorsku verziju PVO sistema „tor“ sa skraćenicom „M2KM“. Pomorska verzija PVO sistema „pancir“ već je razvijena i ugrađuje se na brodove.

- Danas PVO na kopnu pružaju ‘pancir’, ‘tor’, ‘buk’… Zašto ih ne bismo primenjivali i na brodovima? Naši konstruktori počinju da rade na mogućnostima i za nas - rekao je Mistahov.

On je naglasio da su se svi kopneni sistemi kao što su „tor“ i „buk“ dobro pokazali, ali u njima rakete lete odozgo.

- Ono što leti po vodi, leti ravno, jer je površina vode ravna, leti na maloj visini iznad vode, i mi treba da uništimo ovu raketu na datoj udaljenosti. Pomorski dron se takođe kreće po površini, pa zadatak postaje nešto komplikovaniji - primetio je Mistahov.

- Moramo da uništavamo te morske dronove na maksimalnoj udaljenosti: što dalje, to bolje. Jer ako nam priđe ne jedan ili dva bespilotna čamca, nego jato čamaca – onda vreme ne radi za nas, moramo što pre uništiti to jato, obezbediti pun pogodak i da se ne troši municija - dodao je generalni direktor „Ak Barsa“.

On je dodao da će mali raketni brodovi za borbu protiv pomorskih dronova biti naoružani sistemima PVO „pancir“ i artiljerijskim sistemima AK-630.

Prema njegovim rečima, „pancir ME“ je prošao ispitivanja i pokazao veoma dobre rezultate, ali se nastavlja rad na njegovom poboljšanju.

Uzimajući u obzir iskustvo iz specijalne vojne operacije, mali raketni brodovi takođe će dobiti i dopunsku zaštitu pogonskog dela od pomorskih dronova.

- Protivnik shvata da je njegov glavni zadatak da prvo immobiliše naš brod, a zatim ga dokrajči, i sve što radi je da gađa brodski mašinski pogon. Moramo osigurati da je pogon zaštićen, jer je to slaba tačka na svim brodovima. To je srce broda... I mi ćemo napraviti dodatnu zaštitu - objasnio je Mistahov.

Kako je naveo, proučavanje borbe protiv pomorskih bespilotnih letelica u Crnomorskoj floti dovelo je do zaključka da je neophodno promeniti unutrašnju konstrukciju broda: prolaze, koridore i smeštaj posade.