Autor: Informer.rs

02.07.2024.

10:32

Foto: EPA

Planeta

Nemački sud sproveo šokantne mere nad pripadnicima AFD! Evo na šta više nemaju pravo!

Upravni sud u Diseldorfu, glavnom gradu pokrajine Severna Rajna  Vestfalija, odlučio je da odbaci tužbu dvojice članova AfD kojima su poništene dozvole za oružje.

Bračnom paru, za koji sud kaže da poseduju 224 komada oružja, naređeno je da predaju ili unište svoj arsenal i municiju.

- Činjenica da Savezna kancelarija za zaštitu ustava klasifikuje političku stranku kao slučaj sumnje protivustavnog delovanja znači po pravilu... da se smatra da su njeni članovi previše nepouzdani da bi posedovali vatreno oružje - navodi se u presudi.

Sud u Diseldorfu je saopštio da se na presudu može uložiti žalba višem regionalnom sudu, s obzirom na njene pravne implikacije za druge članove AfD-a.

Informer

 

Savezna kancelarija za zaštitu ustava BfV, nemačka domaća bezbednosna agencija, označila je prošle godine ogranke AfD u saveznim državama Saksonija, Tiringija i Saksonija-Anhalt desničarskim ekstremistima.

Uprkos tome, AfD je u junu zauzeo drugo mesto u anketama Evropskog parlamenta u Nemačkoj, pretekavši socijaldemokrate levog centra kancelara Olafa Šolca.

AfD se zalaže za oštriju kontrolu migracija i rešenje sukoba u Ukrajini putem pregovora.