Autor: Informer.rs

02.07.2024.

11:14

Foto: Foto: EPA Images

Planeta

Velika Britanija optužila Moskvu za izborno mešanje! Ruska ambasada odbacila tvrdnje!

Rusija demantuje izveštaje da se meša u predstojeće parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji, jer su te glasine isti stari umorni slogani tipični za vladajuću Konzervativnu partiju, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Ujedninjenom Kraljevstvu.

- Kategorički odbacujemo bilo kakve pretpostavke o nameri Rusije da se mešaju u predizbornu kampanju u Velikoj Britaniji, koje širi pre svega rukovodstvo Konzervativne partije, kao i mediji koji joj se zalažu. Ovakve spekulacije jasno ilustruju nedostatak mašta koja je mučila torijevce pred kraj njihovog mandata - izgleda da nemaju apsolutno ništa drugo da privuku glasače i čime bi poduprli svoj urušeni rejting osim istrošenim lažima "želi" ili "ne želi" u vezi sa izbornim ishodom, mislimo da su obični britanski građani već umorni od ove dosadne farse - saopštila je ambasada.

Informer

 

U saopštenju ruske ambasade takođe se navodi da je diplomatska agencija je primetila da „Rusija, za razliku od Velike Britanije i drugih zapadnih ’civilizatora‘, nema običaj da se meša u unutrašnje poslove drugih suverenih država“.

Posle čega je navedeno da su manipulacija, društveni inženjering, revolucije u boji i državni udari isključivo zapadne metode ili SAD i njenih satelita.

- Osim toga, nemamo iluzije: bez obzira na to koja jedna od glavnih britanskih partija dođe na vlast, anti- Ruska politika koja se vodi tajno i uz blagoslov Vašingtona, nastaviće se po ovom pitanju, koje je naizgled prioritet za kolektivni Zapad, lokalni birači nemaju izbora i neće ga imati uskoro - dodala je ambasada.

Informer

 

Kako je Sandej tajms objavio 29. juna, predsednik Konzervativne stranke Ričard Holden zahtevao je da se pokrene istraga o tvrdnjama medija o navodnom mešanju stranih proruskih blogera u parlamentarne izbore u zemlji.

Njegove izjave su date nakon što je australijski ABC obavestio da je na Fejsbuku pet naloga koji su navodno širili „proruske narative Kremlja“ i izrazio podršku Najdželu Faražu, lider Reform UK, desničarske populističke partije.

Prema ABC-u, većina administratora ovih stranica, koje prate blizu 200.000 ljudi, nalaze se u Nigeriji i Velikoj Britaniji.