• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

03.06.2024

19:30

Britanski MI5 lovi Kineze i Ruse na Ostrvu! Agenti Moskve i Pekinga su u institutima, kompanijama, školama, svuda..

Fotoiluistracija/AP/Reuters

Vesti

Britanski MI5 lovi Kineze i Ruse na Ostrvu! Agenti Moskve i Pekinga su u institutima, kompanijama, školama, svuda..

Podeli vest

Britanska kontraobaveštajna služba MI5 pomerila je fokus sa potencijalnih terorističkih pretnji na lov na špijune iz Rusije, Kine i Irana, otkriva londonski "Telegraf" pozivajući se na obaveštajne izvore.

U publikaciji se navodi da britanska kontraobaveštajna služba posebnu pažnju posvećuje akademskim doseljenicima iz Kine i Rusije, reč je i o nastavnicima i o studentima, a za špijunažu se sumnjiče i umetnici i preduzetnici.

Svi su agenti

Direktor MI5 Ken Mekalum otkriva da je najmanje 10.000 britanskih poslovnih predstavnika specijalizovanih za razvoj i održavanje neuronskih mreža, kvantnog računarstva i sintetičke biologije na meti špijuna iz Kine i Rusije.

Istina, vlasti Velike Britanije i dalje poručuju da je međunarodni i domaći terorizam prioritet za njihove obaveštajne agencije, ali se to uveliko menja i mnogo više resursa daje se kontraobaveštajnim naporima. Računica MI5 se promenila zbog sukoba u Ukrajini i sukoba Zapada sa Rusijom. Peking to koristi za masovnu špijunsku kampanju, a i Iran nastoji da regrutuje kriminalce koji se protive vladi u Teheranu, piše "Telegraf".

Podsetimo, prošlog meseca Velika Britanija je proterala ruskog atašea za odbranu i neimenovanog vojnog obaveštajnog oficira kao deo kampanje da "razbiju ruske operacije prikupljanja obaveštajnih podataka" u zemlji. Ruska ambasada u Velikoj Britaniji protestovala je zbog proterivanja, rekavši da je izvršeno pod "neosnovanim i pomalo smešnim izgovorom".

Prethodno je London optužio britanskog državljanina (koji je navodno radio u interesu Moskve) za organizovanje zavere za podmetanje požara u preduzećima povezanim sa Ukrajinom u Londonu.

Što se Kine tiče, britanske vlasti su sredinom maja uhapsile trojicu Kineza koji su navodno pomagali obaveštajnoj službi Hongkonga. Hongkong, bivša britanska kolonija koja deluje kao poseban administrativni region Kine, negirao je optužbe, dok je kineska ambasada odbacila optužbe kao "neosnovane i klevetničke".

Londonski "Tajms" izveštava da će britanske bezbednosne službe ispitati akademike i istraživače koji rade na tamošnjim univerzitetima kako bi se pozabavili navodnim kineskim špijunskim aktivnostima.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da se u Velikoj Britaniji govori o špijunaži Kine. Tako je prošle jeseni u Londonu priveden službenik britanskog parlamenta. On je poslednjih nekoliko godina radio sa poslanicima u parlamentu na pitanjima međunarodne politike, uključujući odnose sa Pekingom. Ranije je živeo i radio u Kini, pa obaveštajne agencije strahuju da je upravo tamo mogao da bude regrutovan kao agent.

Lov na ruske i kineske špijune nije otvoren samo u Britaniji, već širom Evrope. Tako je policija pre nekoliko dana upala u kancelarije zaposlenih u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu i Strazburu u okviru istrage o navodnom ruskom uticaju na poslanike. Na meti im je bio član parlamenta koji je navodno igrao važnu ulogu u pristupu i plaćanju evropskim zakonodavcima da promovišu rusku propagandu preko prokremljskog sajta Glas Evrope.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija