Autor: Informer.rs

02.07.2024.

13:43

Foto: EPA

Planeta

Slom britanske vojske? Analitičari upozoravaju, zaostajemo za Rusijom!

Britanska vojska je u tako lošem stanju da možda neće biti u stanju da brani zemlju, a kamoli da angažuje ekspedicione snage bilo kakve značajnije snage, rekao je za Fajnenšel tajms bivši zvaničnik zadužen za procenu oružanih snaga.

Rob Džonson, direktor Oksfordskog ratnog centra za promenu karaktera, imenovan je u maju 2022. na dvogodišnji mandat za šefa Kancelarije za neto procenu i izazove Ministarstva odbrane.

Istraživač je za FT rekao da želi da podeli svoje mračne zaključke sa javnošću jer je "duboko zabrinut" zbog onoga što je otkrio.

On je insistirao da je njegova procena realna, a ne alarmantna.

Oružane snage „ne mogu da brane britansku domovinu kako treba“ i imaju „goli minimum“ za obavljanje malih mirovnih misija, operacija pomoći u katastrofama, evakuacije civila iz ratnih zona i aktivnosti protiv sabotaže, navodi se u članku objavljenom u ponedeljak.

Informer

 

- U svakoj operaciji većeg obima, brzo bismo ostali bez municije. Naša odbrana je suviše tanka i nismo spremni da se borimo i pobedimo u oružanom sukobu bilo kog obima. Ako bi Ujedinjeno Kraljevstvo rasporedilo ekspedicione snage koje se mogu uporediti sa onima koje su bile poslate tokom Folklandskog rata 1982. ili invazije na Irak 2003. godine, bile bi nedovoljno opremljene, ostavljajući trupe u opasnosti - upozorio je on.

Informer

 

Nedostaci su rašireni po vojnim granama, kaže Džonson. Britanska protivvazdušna odbrana možda nije u stanju da zaustavi velike raketne udare dugog dometa, Kraljevska mornarica nema dovoljno brodova za patroliranje severnim Atlantikom, dok Kraljevsko vazduhoplovstvo treba da udvostruči svoju flotu borbenih aviona.

- Vlada ne govori javnosti o razmeri pretnje jer zna da nije spremna - rekao je Džonson.

Otkrića ne štete nacionalnoj bezbednosti jer „Rusi to ionako već znaju“, tvrdi on, misleći na činjenicu da London smatra Rusiju neposrednom vojnom pretnjom za Britaniju.