04.07.2024.

17:10

Foto: Informer

Planeta

Katastrofa! Ukrajina izbegla bankrot, ali dolazi nešto milion puta gore! Svi su upozoravali, Zelenski i ekipa nisu slušali - sada ih čeka pakao!

- Usput, bankrota Ukrajine neće biti. Verovatnije je da će biti izuzetno nepovoljna za nas restrukturacija duga. Što je još gore - upozorio je Kušč.

Prema njegovim rečima, bankrot u uslovima konflikta "nije toliko strašan", jer Ukrajina ionako ne uzima kredite na stranim privatnim tržištima duga, a sva zapadna finansijska pomoć ima geopolitički, a ne komercijalni karakter.

Kako smatra ekonomista, nepovoljna restrukturacija znači da će Kijevu otpisati malo dugova, dati kratku odgodu, a kamatna stopa na dug neće biti smanjena ili će biti smanjena neznatno.

- Upozoravao sam 2022. godine - gubimo istorijski prozor mogućnosti za uklanjanje dužničke omče. Čim dobijemo dugoročne pakete zapadnog finansiranja, niko nam više neće ozbiljno ništa otpisati - dodao je Kušč.

Kako je ranije izvestio britanski časopis Ekonomist, Ukrajina bi mogla da proglasi bankrot već u avgustu, ako vlasti ne uspeju da se dogovore s poveriocima o restrukturaciji duga, a takav dogovor izgleda malo verovatno. Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Ukrajini Gevin Grej izjavio je za RIA Novosti da fond ne razmatra scenarij moguće restrukturacije duga Kijeva prema organizaciji.