04.07.2024.

16:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Drama u SAD! Na udaru supermoderni lovci F-35! Dolazi velika katastrofa, ništa je ne može sprečiti - hoće li vojska reagovati?!

U maju, Kancelarija Kongresa SAD za kontrolu vlade objavila je izveštaj prema kojem instalacija najnovijeg softvera TR-3 na američke lovce F-35 kasni dve godine i neće početi pre 2025. godine.

"Američki poreski obveznici možda će morati da plate milione dolara za popravke, ako lovci F-35 pretrpe značajna oštećenja zbog lošeg vremena dok čekaju na aerodromu u Teksasu dugo odlagano ažuriranje softvera", prenosi agencija pozivajući se na Upravu za ugovore Pentagona (DCMA).

Zvaničnici nisu objavili koliko lovaca čeka na ažuriranje u Teksasu, ali prema podacima Blumberga, brojka može biti oko 100. Prema rečima meteorologa Dženifer Dan, koje prenosi agencija, letnje oluje u gradu Fort Vort, gde se avioni nalaze, mogu biti praćene gradom i vetrovima do 27 metara u sekundi. U slučaju da avioni budu oštećeni, popravke mogu koštati milione dolara.

Kako navodi Blumberg, zbog problema sa implementacijom TR-3, očekuje se da će troškovi ažuriranja premašiti prvobitno predviđenih 718 miliona dolara više nego dvostruko.