05.07.2024.

07:28

Foto: Reuters

Planeta

Sunovrat torijevaca u Britaniji, oglasio se Sunak! Izlazne ankete pokazuju šokantne brojke!

Prema anketama, Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto, što bi mogao da bude najmanji broj poslanika u posleratnoj istoriji.

Liberalni demokrati bi osvojili 61 poslaničko mesto, kao treća najjača partija.

Predsednik Laburističke partije Kir Starmer biće sledeći premijer Velike Britanije, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu.

Građani su birali 650 poslanika u Donjem domu parlamenta, Domu komuna na mandat od pet godina.

Zabeležen je veoma veliki odziv birača, a veruje se da bi izlaznost mogla biti jedna od najvećih u novijoj istoriji, prenosi Independent.

Laburisti su osvojili 170 mesta više od neophodne većine u parlamentu.

Britanski premijer i lider konzervativaca Riši Sunak priznao je poraz i čestitao Starmeru na pobedi.

- Laburistička partija je pobedila na ovim opštim izborima i pozvao sam Kira Starmera da mu čestitam na pobedi - rekao je on.

Sunak je naglasio da će se vlast promeniti ''uredno i mirno'' i preuzeo je odgovornost za poraz na izborima, prenosi Skaj njuz.

- 'Britanski narod je doneo otrežnjujuću presudu i ja preuzimam odgovornost za poraz. Za mnoge dobre, vredne kandidate konzervativaca koji su večeras izgubili... žao mi je - dodao je odlazeći premijer.

Desničarska Reformistička partija Velike Britanije Najdžela Faraža osvojila je prema izlaznim anketama 13 mesta u Donjem domu britanskog parlamenta.

Faraž će prema istim prognozama pobediti u svojoj lokalnoj izbornoj jedinici Klakton, u jugoistočnoj Engleskoj, prenosi BBC.

Politički analitičari kažu da su antiimigrantske poruke Reformista uticale na to da osvoje deo glasova birača Konzervativne stranke. 

Ako se potvrde izlazne procene, lider laburista Kir Starmer biće premijer sa najjačom partijskom podrškom u parlamentu posle Tonija Blera 1997. godine.