• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: AP/AFP/Reuters

04.07.2024

23:36

Starmer ponizio Sunaka! Veća je bila šansa da grom udari dva puta na isto mesto, nego da Riši ostane premijer!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Starmer ponizio Sunaka! Veća je bila šansa da grom udari dva puta na isto mesto, nego da Riši ostane premijer!

Podeli vest

Veća je šansa da grom udari dva puta na isto mesto, nego da Riši Sunak ostane premijer Velike Britanije! I upravo se to i dogodilo, prve ankete o rezultatima na parlamentarnim izborima pokazuju da će se laburisti vratiti na vlast nakon 14 godina desničarske konzervativne vladavine. To značilo da bi 61-godišnji Kir Starmer, nekadašnji advokat za zaštitu ljudskih prava, biti novi premijer.

Biračka mesta otvarena su u sedam sati (osam sati po srednjeevropskom vremenu) i zatvorena u 22h (23 sata po srednjoevropskom vremenu). Prvi zvanični rezultati očekuju se u ranim satima petka.

Predviđa se da će Laburisti Kira Starmera osvojiti 484 od 650 mesta u parlamentu, daleko više od 418 koje je osvojio bivši partijski lider Toni Bler u svojoj čuvenoj ubedljivoj pobedi 1997. godine, što je bila najveća pobeda laburista u istoriji. 

S druge strane, konzervativcima premijera Rišija Sunaka, predviđa se da će imati samo 64 mesta, što bi bilo najmanje od osnivanja stranke 1834. godine.

Istaknuti britanski analitičar Džon Kertis uoči izbora jasno je poručio kako je veća šansa da grom udari dva puta na isto mesto, nego da Riši Sunak ostane premijer. I uopravo se to i dogodilio, Sunal sigurnio neće biti premijer.

U Velikoj Britaniji se na parlamentarnim izborima glasa po sistemu prvi-past-the-post, po kome u svakoj izbornoj jedinici (ima ih 650) pobeđuje kandidat sa najvećim brojem glasova, čak i ako ne dobije većinu glasova.

Taj sistem favorizuje dve velike stranke, konzervativce i laburiste, koje su i na prethodnim izborima osvojile većinu poslaničkih mesta u parlamentu, iako su dobile znatno manje od polovine glasova.
 
Laburisti imače već dve godine imaju konstantnu prednost od 20 procentnih poena u anketama u odnosu na torijevce. Ovi izbori su inače prvi julski izbori u Britaniji od 1945. godine, kada su laburisti pod vođstvom Klementa Atlija pobedili vođu konzervativaca iz Drugog svetskog rata Vinstona Čerčila, započevši period transformativnih društvenih promena.

Attlijeva vlada je stvorila modernu državu, uključujući uspostavljanje Nacionalne zdravstvene službe, najuglednije britanske institucije nakon kraljevske porodice. Starmerov program „promena" nije toliko radikalan. On obećava mudro upravljanje privredom zemlje, pod dugoročnim planom rasta koji uključuje oporavak javnih usluga.

Sa očekivanom ubedljivom pobedom laburista, Starmer i njegove kolege suočavaju se sa sve većim pozivima i sve većim očekivanjima da će promeniti stanje u zemlji na bolje.

Foto: Reuters

Novi premijer Velike Britanbije Kir Starmer

U Britaniji se uveliko spekuliše  i ko će naslediti Sunaka na mestu lidera torijevaca. Ostaje da se vidi ko će od istaknutih konzervativaca zadržati svoje pozicije i u kom pravcu može da ide stranka, koja je od dolaska na vlast 2010. do 2015. bila centristička pod Dejvidom Kameronom, ali je potom otišla udesno.

Sa slabljenjem konzervativaca, uspehu se nadaju krajnje desničari Najdžel Faraž sa svojom Reformističkom strankom, kao i liberalne demokrate, tradicionalno treća stranka po snazi u Velikoj Britaniji, koji se nadaju da bi mogli dobro da prođu na jugu Engleske, bogatoj oblasti u kojoj su većinom glasali Torijevci,


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija