• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.07.2024

13:43

Slom britanske vojske? Analitičari upozoravaju, zaostajemo za Rusijom!

EPA

Vesti

Slom britanske vojske? Analitičari upozoravaju, zaostajemo za Rusijom!

Podeli vest

Britanija bi jedva bila u stanju da se odbrani, a kamoli da pokrene stranu kampanju, upozorio je direktor vojnog istraživanja.

Britanska vojska je u tako lošem stanju da možda neće biti u stanju da brani zemlju, a kamoli da angažuje ekspedicione snage bilo kakve značajnije snage, rekao je za Fajnenšel tajms bivši zvaničnik zadužen za procenu oružanih snaga.

Rob Džonson, direktor Oksfordskog ratnog centra za promenu karaktera, imenovan je u maju 2022. na dvogodišnji mandat za šefa Kancelarije za neto procenu i izazove Ministarstva odbrane.

Istraživač je za FT rekao da želi da podeli svoje mračne zaključke sa javnošću jer je "duboko zabrinut" zbog onoga što je otkrio.

On je insistirao da je njegova procena realna, a ne alarmantna.

Oružane snage „ne mogu da brane britansku domovinu kako treba“ i imaju „goli minimum“ za obavljanje malih mirovnih misija, operacija pomoći u katastrofama, evakuacije civila iz ratnih zona i aktivnosti protiv sabotaže, navodi se u članku objavljenom u ponedeljak.

Foto: EPA

 

- U svakoj operaciji većeg obima, brzo bismo ostali bez municije. Naša odbrana je suviše tanka i nismo spremni da se borimo i pobedimo u oružanom sukobu bilo kog obima. Ako bi Ujedinjeno Kraljevstvo rasporedilo ekspedicione snage koje se mogu uporediti sa onima koje su bile poslate tokom Folklandskog rata 1982. ili invazije na Irak 2003. godine, bile bi nedovoljno opremljene, ostavljajući trupe u opasnosti - upozorio je on.

Foto: EPA

 

Nedostaci su rašireni po vojnim granama, kaže Džonson. Britanska protivvazdušna odbrana možda nije u stanju da zaustavi velike raketne udare dugog dometa, Kraljevska mornarica nema dovoljno brodova za patroliranje severnim Atlantikom, dok Kraljevsko vazduhoplovstvo treba da udvostruči svoju flotu borbenih aviona.

- Vlada ne govori javnosti o razmeri pretnje jer zna da nije spremna - rekao je Džonson.

Otkrića ne štete nacionalnoj bezbednosti jer „Rusi to ionako već znaju“, tvrdi on, misleći na činjenicu da London smatra Rusiju neposrednom vojnom pretnjom za Britaniju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku! (VIDEO)
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku! (VIDEO)

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija