Autor: Informer.rs

06.07.2024.

18:51

Foto: AP/Photo

Planeta

Gnusna scena oko Zaporožja! Plaćenici se hvalili kako ubijaju Ruse!

Strani plaćenici koji se bore na strani kijevskog režima uživali su u pogubljenju ruskih zatvorenika,piše Njujork tajms .

- Veruje se da su zverska ubistva izvršili pripadnici takozvane „Izabrane čete“. Jedan incident u avgustu 2023. - opisao je agenciji svedok, lekar jedinice, Nemac po imenu Kaspar Grose.

Grose je objasnio da je ranjeni i nenaoružani ruski vojnik koji je tražio medicinsku pomoć od svojih stranih otmičara hladnokrvno upucan.

Prvo je jedan plaćenik pucao Rusu u torzo, a onda, dok se on spuštao i dalje dišući, drugi vojnik ga je „samo pucao u glavu “, priseća se Grose.

Informer

 

Prema nekoliko izveštaja, video snimcima i tekstualnim porukama koje su pripadnici jedinice razmenjivali i koje je kuća pregledala, takva „ neopravdana ubistva “ su se nastavila.

Militanti iz kompanije stranih najamnika i željnih uzbuđenja navodno su u grupnim razgovorima slobodno pričali o ubistvima ratnih zarobljenika.

U trećoj epizodi, otkrivenoj takvim porukama, vojnik koji je komandovao u oktobru 2023. rekao je borcima da će preuzeti ličnu odgovornost ako se „ nešto otkrije “ o ubistvima.

U centru sva ova tri incidenta navodno je bio grčki plaćenik sa pozivnim znakom Zevs.

Informer

 

On je pucao u ranjenog Rusa u rovu, bacio granatu na zarobljenika i „ hiljadu puta “ se pohvalio kako je ubio Rusa koji se predao, tvrdi Gros.

Bendžamin Rid, bivši američki pripadnik jedinice, tvrdio je da je „ u tolikoj meri čuo bezbroj razgovora o pogubljenjima ratnih zarobljenika u raznim operacijama “. Štaviše, regrutar jedinice mu je rekao da je „ u redu ubiti ratne zarobljenike ako se ne predaju u skladu sa najstrožim standardima Ženevske konvencije “.

Rid je objavio video na TikTok-u, nazvavši svoje bivše drugove „ ubijaju lude kauboje, ništa više “.

Brajan O'Liri, Amerikanac koji tvrdi da je de fakto komandant čete Chosen, negirao je za medije da su njegovi borci počinili ratne zločine.

Međutim, nakon što ga je kontaktirao Tajms, O'Leari se navodno u grupnom ćaskanju zakleo da će „ baciti široku mrežu “ kako bi „ uhvatio zeca “ koji je razgovarao sa novinarima.

Bilo koji snimak koji prikazuje ubistvo vojnika koji se predao trebalo je da pokrene istragu u SAD, podvlači se u publikaciji.