• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.07.2024

00:15

Treći svetski rat počinje na ovom mestu?! Rusi više neće da trpe: Snažan i precizan udarac samo što nije, situacija na ividi pucanja!

Shutterstock

Vesti

Treći svetski rat počinje na ovom mestu?! Rusi više neće da trpe: Snažan i precizan udarac samo što nije, situacija na ividi pucanja!

Podeli vest

Napetost između Rusije i NATO-a iznad Crnog mora raste, što može dovesti do ozbiljnih sukoba u bliskoj budućnosti. Ministar odbrane Rusije, Andrej Belousov, naložio je Generalštabu da predloži mere za operativno reagovanje na provokacije SAD i NATO-a iznad Crnog mora.

Prema rečima vojnih stručnjaka, sa bespilotnim letelicama situacija je jasna – pokušaće da ih „obore“, ali pitanje kako se nositi sa pilotiranim izviđačkim avionima ostaje nejasno. General-major u penziji, Vladimir Popov, objasnio je u razgovoru sa "MK" koje mere će Rusija preduzimati protiv izviđača različitih tipova.

Popov nije isključio mogućnost „velikog rata“ u slučaju eskalacije sa Zapada. Sučeljavanje na nebu iznad Crnog mora prelazi na novi nivo.

Nakon incidenta sa ruskim presretačem MiG-31, koji je naterao američki dron „Global Hawk“ na povlačenje, zemlje NATO-a se nisu smirile. U četvrtak, 27. juna, iznad Crnog mora pojavio se britanski strateški izviđački avion RC-135 sa posadom i pratnjom od četiri lovca. Dva od njih su letela sa uključenim transponderima, dok su ostala letela prikriveno, prikazujući se na radarima kao jedna meta.

Avioeksperti su se složili da je pojava britanskog aviona odgovor na ruske akcije zastrašivanja protiv američkog „Global Hawka“.

- Ovo je odgovor na naše namere da obaramo bespilotne letelice neprijatelja u Crnom moru. Sada je na nas red - napisao je bivši lovac-pilot i autor kanala „Fighterbomber“.

Foto: Shutterstock

 

Sledećeg dana, ministar odbrane Rusije, Andrej Belousov, naložio je Generalštabu da predloži mere za operativno reagovanje na slične provokacije. Vojni resor je objasnio da takvi letovi povećavaju verovatnoću incidenata i rizik od direktne konfrontacije sa NATO-om.

Neki eksperti veruju da izviđačke avione neće obarati, jer upotreba oružja protiv NATO-ovih bespilotnih letelica može biti shvaćena kao čin agresije.

Najverovatnije će primenjivati metodu preletanja velikom brzinom pored drona, ili će pokušati da ih obore na drugi način, bez upotrebe oružja.

Pilot-lovac i admin kanala „Fighterbomber“ pretpostavlja da će ruski avioni ometati rad izviđača u vazduhu, maksimalno ih blisko pratiti, opkoljavati ih, ometati manevre ili prosipati gorivo.

Zaslužni vojni pilot general-major Vladimir Popov je objasnio da će Rusija prema stranim letelicama postupati diferencirano. Ako NATO-ovi izviđači budu leteli u blizini granica Abhazije, Sočija, Adlera, Tuapsea, Novorosijska, Anape, Kerčkog prolaza, biće im pružen maksimalan otpor, bez obzira na tip letelice.

U slučaju pretnje vazduhoplovne letelice u ruskoj isključivoj ekonomskoj zoni, bez obaveštavanja ruskih organa kontrole vazdušnog prostora, Rusi će ih izbacivati. Ako prekrše pravila ili pređu državnu granicu na manje od 12 morskih milja, sigurno će ih obarati, koristeći lovce ili PVO sisteme S-300 i S-400.

U oblasti Krima, Rusija će koristiti drugačiji pristup – samo izbacivanje, stvaranje radioelektronskih smetnji ili preletima pored. Pri tome, Rusija će koristiti prosipanje goriva na kabinu ili motor bespilotnih letelica, a turbulenciju će stvarati preletanjem velikom brzinom.

General Popov je napomenuo da će SAD i NATO verovatno optužiti Rusiju za kršenje međunarodnih pravila, ali Rusija smatra da deluje u skladu sa svojim pravima.

- Ako Zapad ne stane, na kraju će dobiti po glavi. U suprotnom, preti nam veliki lokalni rat u Evropi, koji bi mogao da eskalira u globalni svetski rat - zaključio je Popov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vulin odgovorio Milu: Može li Đukanović pesmu 'jači smo od Srbije' da otpeva na crnogorskom jeziku, da ga razumeju i drugi a ne samo Srbi?
Politika

Vulin odgovorio Milu: Može li Đukanović pesmu 'jači smo od Srbije' da otpeva na crnogorskom jeziku, da ga razumeju i drugi a ne samo Srbi?

"Kao i svi bivši Srbi i Milo Đukanović sanja da se osveti Srbiji, zato svaki mali uspeh slavi kao zlo naneto Srbiji", izjavio je potpresednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vulin komentarišući izjavu Mila Đukanovića koji je ponovo kritikovao politiku zvaničnog Beograda, a upitan da li je pevao "jači smo od Srbije" odgovorio "a šta i da jesam?"

04.10.2024

21:36

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija