07.07.2024.

14:10

Foto: video printscreen Pepo portal

Planeta

(VIDEO) Šta se ovo dešava?! Situacija u Parizu na ivici pucanja! Osvanuo snimak koji prikazuje pravu razmeru ludila u Francuskoj!

Kako sada izgledaju ulice glavnog grada Francuske, možete pogledati na snimku ispod:

Prošle nedelje, tokom prvog kruga parlamentarnih izbora, izbili su nasilni protesti širom Pariza i drugih francuskih gradova. Nakon što je desničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) osvojila značajan broj glasova, hiljade ljudi izašlo je na ulice da protestuje. Protesti su se održali na Trgu Republike u Parizu, gde su demonstranti gađali policiju vatrometom, a policija je odgovorila suzavcem. Takođe, demonstranti su zapalili barikade i razbijali izloge​.

Demonstracije su bile naročito intenzivne jer su učesnici bili kombinacija levičara, socijalista, komunista i pro-Palestinskih grupa. U nekoliko gradova, uključujući Strazbur, Lion, Nant i Lil, takođe su održani slični protesti​.

Pred današnji drugi krug izbora, situacija je napeta jer se očekuje da bi pobeda Marin Le Pen mogla dodatno eskalirati tenzije. Ako Le Penova stranka osvoji većinu, to bi moglo značajno smanjiti podršku Francuske Ukrajini, kao i oštriju politiku prema migrantima, što je dodatni razlog za nezadovoljstvo među demonstrantima​.

Presek izlaznosti: Do 12 časova 26,63 odsto glasača

U drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj do 12 časova glasalo je 26,63 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima još od 1981. godine, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Figaro.

Prošle nedelje, u prvom krugu, do 12 časova glasalo je 25,9 odsto, a 2022. godine do podneva je glasalo 18,43 odsto birača.

U Francuskoj se danas održava drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora. Nedelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove može da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora, a procene i rezultati biće saopšteni od 20 časova.

Desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.